Matematik
bevis for ln(a*b)=ln(a)+ln(b)
Så stødte jeg ind i endnu et lille problem.
I mit bevis i mine noter for reglen:
ln(a*b)=ln(a)+ln(b)
bruger jeg
g(x)=ln(ax)-ln(x)
for at komme frem til det, er der nogen forklaring på det, eller bruger jeg blot den funktion for at vise reglen?
Håber nogen kan hjælpe, sig endelig til hvis jeg skal skrive hele beviset
Svar #1
28. maj 2006 af Benjamin. (Slettet)
a = ln(e^a)
ln(a·b) = ln(e^ln(a)·e^ln(b)) = ln(e^(ln(a)+ln(b))) = ln(a)+ln(b)
Svar #2
28. maj 2006 af Skuli (Slettet)
Svar #5
28. maj 2006 af Skuli (Slettet)
g(x) =ln(ax)-ln(x)
g'(x)=(1/ax)*a-(1/x)
=(a/ax)-(1/x)
=(1/x)-(1/x)
=0 for alle x
g(x) = k
-> ln(ax)-ln(x)=k
så sætter jeg x=1 og får:
ln(a)=k
og så
ln(ax)-ln(x)=ln(a)
ln(ax)=ln(a)+ln(x)
erstatter så x med b og får
ln(ab)=ln(a)+ln(b)
Svar #6
28. maj 2006 af Benjamin. (Slettet)
Svar #7
28. maj 2006 af Waterhouse (Slettet)
Svar #8
28. maj 2006 af Skuli (Slettet)
Håber du forstår hvad jeg mener
Svar #9
28. maj 2006 af Waterhouse (Slettet)
Svar #10
28. maj 2006 af mathon
ln(x)=S1/t*dt(fra 1 til x)
ln(x1*x2)=S1/t*dt(fra 1 til x1*x2)
ifølge indskudsreglen gælder
ln(x1*x2)=S1/t*dt(fra 1 til x1*x2)=
S1/t*dt(fra 1 til x1)+S1/t*dt(fra x1 til x1*x2)
i det sidste integral S1/t*dt(fra x1 til x1*x2) substitueres
u=t/x1 og dermed t=u*x1, hvoraf du/dt=1/x1 eller dt=x1du som giver
S1/(u*x1)*x1*du(fra 1 til x2) (med substituerede grænser) =
S1/u*du(fra 1 til x2)=S1/t*dt(fra 1 til x2) (variabelbetegnelsen u eller t naturligvis er ligegyldig)
Resultat
ln(x1*x2)=S1/t*dt(fra 1 til x1*x2)=
S1/t*dt(fra 1 til x1)+S1/t*dt(fra 1 til x2)=ln(x1)+ln(x2)
eller
i kort form
ln(x1*x2)=ln(x1)+ln(x2)
Svar #11
28. maj 2006 af sigmund (Slettet)
På den baggrund ville jeg foretrække metoden i #1.
Svar #12
03. juni 2013 af Cedzi (Slettet)
Nogen, der kan forklare hvorfra der fås substitutionen u=t/x1??
Svar #13
03. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)
#12
Man definerer den naturlige logaritmefunktion ln(x) for x > 0 ved
ln(x) = 1∫x (1/t) dt ,
og vi ser nu på udtrykket for ln(a·b) , hvor a > 0 og b > 0 :
ln(a·b) = 1∫ab (1/t) = 1∫a (1/t) dt + a∫ab (1/t) dt .
Det første integral genkendes som ln(a) . I det sidste integral foretager man en substitution u = t/a . Da t løber fra a til ab , vil u = t/a løbe fra 1 til b , og med den substitution har vi dt = a du og (1/t) = (1/a)·(1/u), hvorfor vi har
a∫ab (1/t) dt = 1∫b (1/a)·(1/u)·a du = 1∫b (1/u) du = ln(b) .
Derfor har vi
ln(a·b) = 1∫a (1/t) dt + a∫ab (1/t) dt = 1∫a (1/t) dt + 1∫b (1/u) du = ln(a) + ln(b)
Svar #14
03. juni 2013 af Cedzi (Slettet)
Ja, jeg forstår det hele.. Det eneste jeg bare ikke forstår er hvor man får u=t/a fra.. Kan sagtens vise beviset ved brug af substitutionen, men virker bare lidt dumt, hvis jeg ikke kan forklare hvorfor jeg substituerer med u=t/a :<
Svar #15
03. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)
#14
Det motiveres jo af, at man ønsker at lave grænserne om (fra a til ab) til at starte med 1, så man kan udtrykke det sidste integral ved ln-funktionen. Det opnås ved at dividere den variable med a, derfor u = t/a .
Svar #16
03. juni 2013 af Cedzi (Slettet)
Arg selvfølgelig! det er jo logisk.. jeg takker mange gange! :)
Skriv et svar til: bevis for ln(a*b)=ln(a)+ln(b)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
