Fysik

Er stof energi

28. maj 2006 af Doven stræber (Slettet)
Er det korrekt at stof er en energiform?

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2006 af Harald_Bluetooth (Slettet)

Hvis du med "stof" mener masse, så er der jo en sammenhæng, idet E = m*c^2

Svar #2
28. maj 2006 af Doven stræber (Slettet)

Jeg ved godt at der er en sammenhæng. Men er stof en bestemt energiform, eller er stof og energi to forskellige ting?

Svar #3
29. maj 2006 af Doven stræber (Slettet)

#1)

Og jeg mener ikke masse. Masse er blot en kendetegnende egenskab for stof...

Svar #4
29. maj 2006 af Doven stræber (Slettet)

Jeg syntes nemlig at nogle steder skrive folk at stof og energi er en og samme ting, men andre skriver at stof og masse er modsætninger til hinanden. Og jeg er efterhånden blevet en smule forvirret.

Svar #5
29. maj 2006 af Doven stræber (Slettet)

Er der virkelig ingen som kan hjælpe???

Svar #6
30. maj 2006 af Doven stræber (Slettet)

Jeg opdaterer lige en gang...

Svar #7
01. juni 2006 af Doven stræber (Slettet)

Hmm...
Nu opdaterer jeg en sidste gang. Ellers må jeg bare prøve at lave en ny tråd.

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. juni 2006 af CziX (Slettet)

#7

Det er der ingen grund til. Det der var gennemgående revolutionerende ved Einsteins opdagelse, var nemlig at masse var lig energi.

Omkring masse og stof
Densiteten af et stof er massen pr. arealenhed. Stof er et mere relativ begreb, som masse ikke kan siges at være.

Svar #9
02. juni 2006 af Doven stræber (Slettet)

#8)

Har du nogen dokumentation på det?
Jeg har nemlig ikke kunne finde nogen pålidelig kilde.

Brugbart svar (0)

Svar #10
02. juni 2006 af fixer (Slettet)

Det er misvisende at sige at masse og energi er ækvivalente. Et legemes masse er en iboende størrelse som er uafhængig af det henførelsessystem legemet refereres til. Energien derimod varier afhængigt af henførelsessystemet. Hvis legmet har kinetisk energi i det betragtede henførelsessystem, gælder E=mc^2 ikke længere, og man kan derfor ikke tale om en direkte ækvivalens mellem masse og energi.

I relativistisk mekanik gælder relationen

E^2/c^2 = m^2*c^2 + p^2

mellem en partikels masse m, dens energi E og impuls p. Partiklens totale relativistiske energi er da summen af et led relateret til dens hvilemasse og dens kinetiske energi. Kun i et referencesystem, hvori partiklen ikke har kinetisk energi, er impulsen nul og ligningen reducerer til den velkendte E=mc^2. Ligningen læses retteligt som at et legemes _hvileenergi_ er lig dets masse gange kvadratet på lyshastigheden.

#8
"Densiteten af et stof er massen pr. arealenhed."

Det er vist en om'er.

Derudover er stof ikke noget relativt noget. Det er simpelthen alt der består af quarker og leptoner (elementære fermioner). Det kan f.eks. være protoner og neutroner (som består af quarker) og elektronen (som er en lepton). Stof har både rumfang og masse.

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. juni 2006 af CziX (Slettet)

#10
Der menes selvfølgelig pr. rumfangsenhed

Brugbart svar (0)

Svar #12
02. juni 2006 af Benjamin. (Slettet)

#11 Hvad menes med impuls? Hvordan kan impuls måles? Og vil det så sige at:
E²/c² = m²c² + p²
er den endelige formel?
Hvad kan du anbefale af læsestof, hvis man ønsker at læse mere om relativitetsteorien og lignende?

Svar #13
02. juni 2006 af Doven stræber (Slettet)

#12)

Impuls er masse gange hastighed.

Svar #14
02. juni 2006 af Doven stræber (Slettet)

Mit egentlige spørgsmål er om stof er opbygget af energi.

Brugbart svar (0)

Svar #15
14. juli 2006 af fixer (Slettet)

#14
Nej. Stof er ikke en energiform. Stof er en bestemt type partikler [se #10]. Energi er en egenskab ved partikler. Stofpartikler har energi; ikke-stof partikler har energi.

Skriv et svar til: Er stof energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.