Matematik

Substitution eller partiel

30. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)
Hvornår skal jeg bruge hvilken en af måderne til at integrere og hvornår skal jeg bruge den anden.
Skal til skriftlig eksamen på fredag (a-niveau og har løst opgaver til alt andet end i pensummet end partiel- og substitutions opgaver.

når jeg kigger mine tidligere regneeksempler ud, så kan jeg ikke rigtig gennemskue hvad der bliver gjort. nogen der gider at hjælpe mih hvis jeg skriver nogle regneeksempler her?

S(3-2) (x^2-x)^-3 * (2x-1)

partiel eller substitution?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2006 af Quasar (Slettet)

S(3-2) (x^2-x)^-3 * (2x-1)dx

Brug substitution, idet

t = x^(2)-x <=> dt = (2x-1)dx

Svar #2
30. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)

Så står der i min formelsamling føldende:

S(b-a) f(t)dt
(med nye grænser: g((b) til g(a))

i denne opgave:

S(3-2) t^-3*dt

S(3-2) (x^2-x)^-3 * (2x-1)

og så er jeg så tilbage hvor jeg kom fra.
Og hvad bestemmer mine nye grænser?

Jeg har ingen ide hvad fremgangsmåden er - krisehjælp!

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2006 af Deschain (Slettet)

t=x²-x

x=3 => t=3²-3=6
x=2 => t=2²-2=2

Altså er dine nye grænser 6 og 2.

Svar #4
30. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)

skal jeg opsætte det således?

S(6-2) t^-3 dt

[(1/-2)t^-2](6-2)

?

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2006 af Deschain (Slettet)

#4
ja

Svar #6
30. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)

Jeg håber nogen stadigvæ ser denne tråd


nyt eksempel:

S(9-1) x^2 / x^3+4

S(9-1) x^2 * (x^3+4)^-1

t= x^3+4
dt=3x^2

x=9 => t=9^3+4 = 733
x=1 => t=1^3+4 = 5

hvad gør jeg så herfra?

er det noget med at jeg skal finde en konstant der gør x^2 = 3x^2

??

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2006 af Deschain (Slettet)

#6
ja du skal kigge nærmere på
dt=3x²dx

du skal jo have x²dx til at stå på den ene side af lighedstegnet idet dit integrale ser således ud:

S(9-1) (x³+4)^(-1)*x²dx

(det er vigtigt du husker at skrive dx!)

Skriv et svar til: Substitution eller partiel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.