Fysik

fordampining

30. maj 2006 af iinnaj (Slettet)
jeg er ved at læse til eksamen i fysik, og der er efter hånden ved at være en del spørgsmål jeg ikke kan finde svar på.

Hvis man tegner en kurve over et stof der smeltes og derefter opvarmes, og derefter fordampes, skulle hældningen på "de skrå stykker" der hvor der ikke er faseovergange, være lig med varmefylden. men hvordan. jeg har temperatur på y aksen og Q på X aksen.

Q = m*c*tslut-tstart.

hvordan får jeg så c til at være hældningen a?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2006 af TF (Slettet)

Q=m*c*(t2-t1)
Forskriften for en ret linie med hældningen a er y=a*x+b. b=0 her. a= m*c.
Når du har Q på 1.aksen må du omskrive til:
(t2-t1) = 1/(m*c) * Q
altså er a = 1/m*c. m burde du kende fra forsøget.

Svar #2
30. maj 2006 af iinnaj (Slettet)

ok nu forstår jeg. troede bare at a var c alene.
men da jeg har temp på y-aksen startende ved tstart er dette så ikke korrekt?:

t.slut= 1/(m*c)* Q + t.start

Svar #3
30. maj 2006 af iinnaj (Slettet)

men hvordan får du det til 1/(m*c) ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2006 af TF (Slettet)

Q=m*c*(t2-t1) <=> (t2-t1) = 1/(m*c) * Q
Sammemlign
y=a*x+b med
t2= [1/(m*c)]*Q +t1
Det er alt andet lettere at plotte (t2-t1) ad 2.aksen, så skærer den rette linie (0,0).

Svar #5
30. maj 2006 af iinnaj (Slettet)

ved godt det er et dumt spørgsmål det her, men hvordan får du?

Q=m*c*(t2-t1) <=> (t2-t1) = 1/(m*c) * Q


vil du ikke prøve at skrive det led for led hvad du gør

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2006 af TF (Slettet)

Det kan være du skal skrive det som:
y=2*x <=> x= (1/2) * y, bare divider med 2 på begge sider.
I #5 dividerer du blot med (m*c)og får [1/(m*c)]

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2006 af Molle (Slettet)

Ja, husk at

a/x = (1/x)*a


Dvs.

Q = m*c*(t2-t1)

dividier med m*c

Q/(m*c) = t2-t1

og så har vi jo også:

Q * (1/(m*c)) = t2-t1



Skriv et svar til: fordampining

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.