Fysik

Atomfysik

31. maj 2006 af Niels007 (Slettet)
Vi har fået stillet følgende opgave, men svaret passer ikke.. :/

Øvelse 2.2 (side 267 - fysikbogen)

Beregn størrelsen af et jernatom. For at gøre beregningerne overskuelige, forstiller vi os, at vi har 1 g jern.

a) Beregn antallet af jernatomer i 1 g jern.
Vi får det til 9,29*10^-27, facit er 1,08*10^22 ... ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2006 af TF (Slettet)

N = NA * 1/molmassen * masse
eller med enheder:
antal = antal/mol * mol/g * g

For Jern gælder:
molmasse 55,85 g/mol

N = 6,022 10^23 [mol^-1]* 1/55,85 [mol/g]* 1[g] = 10,78 10^21

Svar #2
31. maj 2006 af Niels007 (Slettet)

Bogen anbefaler at vi bruger følgende formel: m = A*u, hvor A er massetallet, hvilket er 56.

Hvordan ville du udregne den ud fra følgende formel? 1 u = 1,66 * 10^-27

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2006 af Doven stræber (Slettet)

#0)

Brug jerns densitet og regn volumet ud for et atom.

Svar #4
31. maj 2006 af Niels007 (Slettet)

Vi har fundet ud af den.

1/x = 1,66*10^-27kg*56 < = > 1/x = 1,66g*10^-24*56 <=> 1/x = 9,296g*10^-23g < = > x = 1/9,296g*10^-23 g

Svar #5
31. maj 2006 af Niels007 (Slettet)

ellers mange tak for de hurtige svar! :-)

Brugbart svar (0)

Svar #6
31. maj 2006 af TF (Slettet)

Tak selv. En anden god måde at se disse løsninger på er ved at lave en enhedsanalyse.

Den atomare masse enhed u har enheden [kg]. u kan forstås som en normaliseringskonstant, idet den angiver vægten i kg af 1 nukleid.
Jern har 56 hvorfor 1 jernatom vejer
1,66 10^-27 * 56 kg
dvs i 1 kg jern findes 1/(1,66 10^-27 * 56 )atomer.

Skriv et svar til: Atomfysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.