Matematik

bestem forskrift

31. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)
denne funktion

f(x) = x^2-2x-3

har to stamfunktioner, hvis grafer begge har linjen Y=2 som tangent.

Vil I hjælpe mig med at bestemme en forskrift for hver af de to stamfunktioner til f.

og forklaring deraf?

Svar #1
31. maj 2006 af Krakatau7 (Slettet)

selv har jeg fundet stamfunktionen

1/3x^3 + x^2 -3x + k

hvad gør jeg så nu?

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. maj 2006 af ibibib (Slettet)

Der er en fortegnsfejl
F(x) = 1/3x^3 - x^2 -3x + k.

Bestem røringspunkternes x-koordinat ved at løse ligningen f(x)=0.


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2006 af Sansnom (Slettet)

Eftersom tangenten til F(x) er y=0, har den en hældning på 0, så du skal løse F'(x)=f(x)=0.


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. maj 2006 af mathon

f(x) = x^2-2x-3

med stamfunktioner F_k(x)=1/3x^3 - x^2 -3x + k (skrevet i flertal da forskellige k-værdier er forskellige løsninger og dermed forskellige stamfunktioner).

Du skriver stamfunktionen i bestemt form, som man sædvanligvis kalder "dem"; men her er denne sondring vigtig, da det er her "flere muligheder" ligger gemt i lige præcis denne her opgave.

Fællestangent, y=2, til de søgte to stamfunktionerne
F_k1(x)=1/3x^3 - x^2 -3x + k1
og
F_k2(x)=1/3x^3 - x^2 -3x + k2

Hældningstallet er 0 (y=0x+2) og den fælles differentialkvotient
er
f(x), som jo altså skal være nul:
f(x)=0 (en 2.gradsligning med to løsninger (1.koordinater til stamfunktionerne F1(x) & F2(x): x1 og x2).
Tangeringspunkternes 2.koordinat er lig med 2 (tangentens punkter er jo alle (x,2), hvor (x1,2) & (x2,2) er tangeringspunkterne.

Så har du tankegangen på plads:

For at finde k-værdierne:

F_k1(x1)=2 (løses med hensyn til k1, da du - som ovenfor beskrevet - HAR fundet x1

F_k2(x2)=2 (løses med hensyn til k2, da du - som ovenfor beskrevet - HAR fundet x2...............
...som du opfordres til at afprøve!

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2006 af mathon

rettelse:

stamfunktionerne F1(x) & F2(x): x1 og x2).

skulle have været

stamfunktionerne F_k1(x) & F_k2(x): x1 og x2).

Skriv et svar til: bestem forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.