Kommentarer til Studieportalen.dk

Hvordan skal man hjælpe her på siden?

18. januar 2004 af Mads (Slettet)
Jeg har i løbet af den tid jeg har besøgt denne side, og hjulpet folk, lagt mærke til at mange hjælper ved at lave folks opgaver for dem. Det har fået mig til at tænke noget over hvor meget det egentlig hjælper folk at få lavet deres opgaver hér.

Jeg tror de fleste af os kender ordsproget :"giv en mand en fisk, og han kan spise sig mæt i en dag; lær en mand at fiske, og han kan spise sig mæt resten af livet".
Og hvad mener jeg så med det? Jeg mener at mange laver indlæg hvor de spørger om hjælp, for så at få serveret svaret på et sølvfad. Og det mener jeg er lidt af en bjørnetjeneste.
For som jeg ser det, så er det at lave andre folks opgaver, på et eller plan, at tage chancen for at lære noget fra dem. Hvis man for eksempel har en opgave man har problemer med, og så laver et indlæg hvor man beder om hjælp til den, og så bare får svaret, så tror jeg det kræver en utrolig stor viljekraft ikke bare at stoppe dér, og bare aflevere det svar man har fået. Men det at lære, og det at gå på gymnasiet ikke bare et spørgsmål om at kunne aflevere det rigtige svar. Det er også et spørgsmål om, at man kan se en sammenhæng i det man laver, at man kan se bag det. Det er en proces. Så hvis man ikke giver sig tid til at arbejde med det man har problemer med, så kommer man ikke meget længere. Det er derfor jeg mener at man på sin vis tager chancen for at lære væk fra folk hvis man laver deres ting for dem.
Og mange der laver indlæg, laver dem jo netop fordi de gerne vil forstå faget, og blive bedre til det. Hvis ikke de ville det, så kunne de jo bare have skrevet af. Så det er lidt at ødelægge folks chance for rigtigt at lære noget, man river væk under dem.

For mange af dem der hjælper her på siden, er det som regel ikke særlig svært at lave opgaverne. For man svarer jo som regel kun på indlæg i fag som man ved noget om. Men det svære er at, hvis man kan sige det lidt grimt, sætte sig ind i hvordan folk der ikke er så stærke i netop dét fag tænker, og så få forklaret tingene sådan at det ikke bare går hen over hovedet på dem.
I nogle få tilfælde har jeg også haft det indtryk at man har svaret mere for at vise hvor dygtig man selv er, end for at hjælpe andre. Det skal der vel egentlig også være plads til, men det skal vel ikke gå ud over andre.

Til sidst er det vel på sin plads at sige, at jeg stadig synes at denne side er et fantastisk initiativ, og at i langt de fleste tilfælde synes jeg at hjælpen forløber ganske glimrende herinde, og folk der kommer for at få lavet deres ting for sig, får for det meste at vide at det kan de *** selv gøre. Sådan som det bør være.

Det er vel også på sin plads at sige, at jeg altså ikke forsøger at være højhellig eller noget. Jeg forsøger ikke at sidde med den løftede pegefinger og lade som om jeg har svaret. Og jeg skal da også selv arbejde meget med ikke at komme til at lave andre folks ting.

Mads

Brugbart svar (2)

Svar #1
18. januar 2004 af Jean

Jamen jeg synes det er godt at du tager denne problemstilling op i en tråd.

Som du siger bliver svaret ofte givet inden vedkommende for lov til at regne videre efter et par hints, specielt har jeg lagt mærke til dette i matematikforummet. Det irriterer mig lidt på en måde, for jeg er sikker på at de folk som svarer, gør det for at hjælpe og bidrage med noget.

Jeg ved ikke hvordan man skal gribe dette problem an, men lad det være en opfordring til alle brugere, at man måske lige skal give indlægsstilleren en chance til at se på opgaven igen, hvis der allerede er kommet nogle hints.

Brugbart svar (2)

Svar #2
18. januar 2004 af Averell (Slettet)

For mange hjælpere tror jeg simpelthen, at det er ren afslapning og "hygge" at hjælpe nogle andre med noget, man selv kan finde ud af. Er man kørt fast i sit eget eller har skriveblokering, kan man lige få ny energi ved at hjælpe andre

Men det ændrer ikke på, at der skal mere fokus på, hvad formålet med forummet er. Kunne man skrive en eller anden indledende bemærkning på forsiden, som er mere præcis end vendingen "på et rent intellektuelt niveau"? Det ville nok ikke flytte så meget. Brugen af sitet er jo svær at styre; men man har i det mindste gjort et forsøg.

Brugbart svar (2)

Svar #3
17. marts 2004 af Peter B (Slettet)

Du har givetvis ret i, at der er mange der anvender denne side til et hurtigt svar, der kan copy/pastes ind i en opgave.
Tilgengæld vil jeg også forsvare nogle af de kvikke hoveder her på sitet, folk der er gengangere, folk som regelmæssigt sidder både i rollen som den der hjælper, og den der skal hjælpes. De forstår ofte at stille spørgsmål, som de selv har formuleret, evt. med et løsningsforslag i tråden, på en måde så det lægger op til en diskussion om løsninger.
At der dagligt kommer folk forbi, der laver en tråd med overskriften "hjælp" og så et link til en opgave, kan I ikke forhindre, og der er ingen idé i at forsøge at lægge guidelines på brugernes måder at svare på. Folk som disse er nemlig ikke interesserede i at få fiskestangen, de vil bare spise sig mætte her og nu, og hvis de nægtes fisken, og istedet tilbydes en fiskestang, så dropper de deres foretagende her på siden.
Endeligt skal man huske på, at (som I selv er inde på) mange svarer på spørgsmålene for hyggens skyld, men også for sportens. Dermed ikke sagt det er ment som en gerning i "blærerøvs øjemed", men snarere fordi det ofte kræver noget af deres intellekt, og de ofte skal søge svar udenfor deres hukommelse.
At hjælpe folk med deres opgaver på den absolut mest pædagogiske måde, ved at sætte sig ind i deres stof, og arbejde inden for deres grænser af tilgængelig litteratur og hvad de måtte have samlet op i undervisningen, er en meget større opgave, end at give svaret på et stillet spørgsmål.
Jeg vil straks understrege, at jeg er enig i #0's synspunkt, at den bedste måde at lære fra sig, er at kickstarte en persons enver og lyst til at finde svaret selv, men muligheden er i mine øjne til dels begrænset til dem der har irl kontakt til personen, eller i det mindste en bunke mere tid, end de fleste herinde er parat til at bruge i en god sags tjeneste.

Brugbart svar (2)

Svar #4
17. marts 2004 af iB (Slettet)

Mht motivationen for at hjælpe, så kan jeg for mit eget vedkommende sige, at jeg hjælper folk af to selviske grunde:
1) Jeg er går selv på uni, og hører mange gange den der fra forelæser om, at "det skulle du da have lært tilbage på gymnasiet". At hjælpe hjælpe folk her på studi, hjælper mig til at genopfriske og vedligeholde det jeg skulle have lært.
2) God karma :-) -Hvis jeg hjælper nogen her, hvor jeg en gang i mellem har mulighed for at komme med noget halvvejs fornuftigt, kan jeg med bedre samvittighed stille spørgsmål andre steder.

Brugbart svar (2)

Svar #5
17. marts 2004 af erdos (Slettet)

Peter B ---> Det er sådan det skal lyde - godt formuleret! Er helt enig... Personligt føler jeg også, at jeg får enormt meget ud af at hjælpe her på siden, da man, som du siger, bliver nysgerrig og finder måske lærebogen en ekstra gang! Denne hjælp klistrer mere stof fast til rygraden, hvilket vil være til gavn i sidste ende!!

Kalle

Brugbart svar (2)

Svar #6
17. marts 2004 af Mads^^ (Slettet)

Egentlig synes jeg ikke der er noget problem i at give folk facit på deres problem. Ofte er man jo kørt fast i et spørgsmål hvis man stiller det her. Det at blive guidet hele vejen igennem en opgave lærer man efter min mening også ligeså meget af som man gør af at regne den færdig selv. Det er for mig også vigtigt at vide at det jeg får er rigtigt og derfor er det rart at have et andet facit end ens eget at støtte sig til. Jeg mener også ud fra hvad jeg har set af spørgsmål at folk forsøger at lave deres opgaver inden de stiller dem her.

Jeg mener egentligt også at folk selv skal have lov til at beslutte om de vil skrive af eller ej. Det er alligevel i sidste ende deres egen beslutning og jeg mener egentligt at man lige så godt kan hjælpe dem med det.

I øvrigt en fremragende side i har smækket op her :)

Skriv et svar til: Hvordan skal man hjælpe her på siden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.