Fysik

Bølgelære

04. juni 2006 af Niels007 (Slettet)
Hej, vi sidder og laver fysiknoter (B-niveau) min læsegruppe og jeg. Inden for bølgelæren undrer vi os over hvad
Sini/Sinb = n2/n1 og y = y0*cos(omega+delta(omega))t betyder..

Hvis nogen kan forklare os hvad denne ligning betyder ville det være en stor hjælp!
Alt hjælp modtages med kyshånd!

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2006 af Chimer (Slettet)

Det handler om brydningsindeks hvis jeg husker rigtigt.

Hvis vi forstiller os en lysbølge gå fra et medium til et andet, f eks fra luft til vand, vil denne blive afbøjet. Hvis vi kender indfaldsvinklen samt udfaldsvinklen (sin(i) og sin(b)), kan vi beregne forholdet mellem farten i de to medier.

mener at forholdet mellem vand og luft har en brydningsindeks på 1,44. da vi ved at lysets hastighed i luft er ca 3*10^8 m/s kan vi finde hastigheden i vand ved at sige:

3*10^8m/s / 1.44 = lysets hastighed i vand.

Det hvad jeg lige kan huske, men der er nogen af os der ikke skal op i fysik :P

Men håber det kaster lidt lys over det hele :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2006 af Guruen (Slettet)

"Hvis vi kender indfaldsvinklen samt udfaldsvinklen (sin(i) og sin(b)),"

Her mener du vel nødvendigvis brydningsvinklen.. BAre når nu de ter mundtlig de formentlig læser op til, så er det jo godt a ha det på plads..

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2006 af Chimer (Slettet)

Nej jeg mener ikke brydningsvinklen, da man ikke jo skal ha den for at påvise brydningsindekset.

Du kan sådan set nøjes med at lave et forsøg hvor du lader en laserstråle gå fra luft til vand, tage et billede og målevinklerne. Dermed kan du regne brydningsinddekset ud.

Men du kan regne brydningsvinklen ud med alt det her. Dette gøres ved at bruge formlen fra før der siger:

sin(i)/sin(b)=n12.

F eks var n12 for vand/luft ca 1,44.

når vi så skal finde brydningsvinklen kan vi sætte udfaldsvinklen lig med 90, altså sin(b) = 1.

Dermed skal vi så bare isolere sin(i), og resultatet bliver så brydningsvinklen.

ved godt det en lidt kringlet forklaring, men har ingen bøger i nærheden. Kan evt sende min eksamensopgave omkring bølgelære hvis det måske kan forklare det lidt bedre :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2006 af lany (Slettet)

#3: Hmmm... jeg er ikke helt med. Der kan være grund til at kigge lidt nærmere på det med brydningsvinklen.

"Du kan sådan set nøjes med at lave et forsøg hvor du lader en laserstråle gå fra luft til vand, tage et billede og målevinklerne. Dermed kan du regne brydningsinddekset ud."

Når du taler om, at måle vinklerne, mener du vel indfaldsvinkel og brydningsvinkel? Du får ikke noget ud af at måle udfaldsvinklen, da den er den samme som indfaldsvinklen.

Formlen Sini/Sinb = n2/n1 handler om at beskrive forløbet af en lysstråle, der kommer fra medie 1(brydningsindeks n1) med indfaldsvinklen i og ind i medie 2 (brydningsindeks n2), hvor strålen brydes i vinklen b.

Søg evt. efter "brydningsloven "på google.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2006 af Chimer (Slettet)

#4

Indfalds- og udfaldsvinklen er ikke den sammen, da der sker en afbøjning af laserstrålen, når den går fra et medium til et andet. Dette sker som et resultat af at lys har forskellige hastighed i forskellige stoffer.

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. juni 2006 af lany (Slettet)

#5: Du bytter om på vinklerne: Udfaldsvinklen er den vinkel, der er mellem den reflekterede stråle og normalen til grænsefladen mellem de to medier, og har ikke noget med den brudte stråle at gøre.

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. juni 2006 af Chimer (Slettet)

#6 ah nu ser hvor jeg tager fejl :). I klassen snakkede vi bare altid om det som i forstår ved brydningsvinkel som, udfaldsvinklen.

Når vi snakkede om brydningsvinkel, mente vi den vinkel hvor, en evt. lysstråle ville skifte mellem at blive brudt mellem to medier, eller om der vil forekomme en totalreflektion.

undskylder for misforståelsen :)

Svar #8
05. juni 2006 af Niels007 (Slettet)

Tak for de hurtige og fornuftige svar! Det er yderst brugbart for min læsegruppe og jeg, jeg takker!

Skriv et svar til: Bølgelære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.