Matematik

Eksamensopgaver, opg 3.004

19. januar 2004 af Mads123 (Slettet)
Har en lille let opgave til aflevering imorgen, den irritere mig dog lidt.

Here goes:
vinkel A= 32,8 a=3,51 og c =5,72

Der er to muligheder for trekanten, beregn begge sider for b.

Det der irritere mig er at jeg ikke kan huske hvordan man sætter det ind som en andengradsligning.

For ellers kender jeg godt metoden hvor man siger 180 - C (kan ikke huske hvad det hedder). Men altså jeg søger hvordan man gør det som en andengradsligning da jeg har glemt det.

På forhånd tak ;)

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2004 af jacob-ng (Slettet)

andengradsligning???
Hvorfor bruger du ikke bare sinus-relationerne? Dermed kan du beregne de to muligheder for vinkel c og dermed de to muligheder for vinkel b. Endelig kan du så regne længden af b for begge vinkler:
sinA / a = sinC / c
(sin(32,8) / 3,51) * 5,72 = sinC
Da det er sinus-relationerne skal du huske, at vinklen også er 180 - c. Dermed får du to vinkler får c. Brug derefter: 180 - vinkel A - vinkel C1 og 180 - vinkel A - C2.
Så kan du regne længden af b:
b / sinb1 = a / sinA
b / sinb2 = a / sinA

Eller har jeg misforstået noget???
mvh
Jacob

Svar #2
19. januar 2004 af Mads123 (Slettet)

Det var den metode jeg kendte i forvejen og jeg spørger istedet om der ikke er en hvor man bruger andengradligning til at regne det.

Men eller tak for hjælpen.

Svar #3
19. januar 2004 af Mads123 (Slettet)

øhh nu har jeg droppet alt det med andengradsligninger, da det er ved at blive sent, men nu giver det her også problemer.

Hvordan kan man finde de 2 vinkler for C?
Det kan godt være det står der oppe rigtigt, men så har jeg ikke forstået det ordentligt.

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2004 af sigmund (Slettet)

Brug sinus-relationen: a/sin(A)=c/sin(C) <=> sin(C)=c*sin(A)/a <=> C=Arcsin(c*sin(A)/a). Dermed finder du den spidse vinkel. Den stumpe finder du så ved at trække det fundne fra 180. Prøv at tegne enhedscirklen, hvor du afsætter det udregnede sin(C). Så kan du se, hvordan den stumpe vinkel findes.
Nu har du to værdier, som vinkel C kan antage, og du beregner længden af b ud for hvert af de to værdier: Du finder vinkel B ved at sige: B=180-C-A. Derefter bruger du sinus-relationen til at finde længden af b.
Jeg håber, at du nu forstår det.

Svar #5
20. januar 2004 af Mads123 (Slettet)

æh..

Har fundet ud af det, men synes det er meget indviklet det I forklarer. Jeg er nok tumpe til at forstå...
Det jeg har gjort er at, den første vinkel fx er 61,... Så siger man 90-61,... = 29,.. derefter siger man 90+29,.. og det er så den anden vinkel den kan være.
Men hvordan kan jeg forklare hvorfor jeg har brugt den metode? Nogle forslag? Har slet ikke styr nok på cirklen, hvor man kan finde sin og cos.

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. januar 2004 af sigmund (Slettet)

Nej, jeg kan ikke se, hvorfor du har brugt den metode. Den giver godt nok det samme som den anden metode, men der er ingen grund til at lave to operationer når du kan nøjes med en.
Mht. enhedscirklen, så afsættes cos på x-aksen og sin på y-aksen. Her får du sin(C)=0.88. Hvis du afsætter dette på y-aksen, ser du at der er to muligheder (enten ligger C mellem 0 grader og 90 grader, eller ligger den mellem 0 grader og 180 grader). Ved at tage sin^(-1)(0.88) på lommeregneren, får du den vinkel, som ligger mellem 0 grader og 90 grader. Men ved at tegne enhedscirklen indser man, at der er to løsninger, hvor den anden findes ved at sige 180-C.
Jeg ved ikke om dette var til nogen hjælp, men jeg forsøger så godt jeg kan. Hvis du stadigvæk ikke forstår det, er det nok bedst at du forsøger at forklare, hvordan du har gjort, og så får du (forhåbentlig) en kommentar fra læreren. Som min gamle kemi-lærer sagde: "Learning by kvajing".

Skriv et svar til: Eksamensopgaver, opg 3.004

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.