Matematik

udledelse af parabels toppunkt

08. juni 2006 af mathon
...der spørges generelt meget til udledelsen af en parabels toppunkt.

...derfor følgende:
y=ax^2+bx+c og a forskellig fra 0
y=a[x^2+b/a*x]+c
y=a[[x^2+b/a*x+(b/(2a))^2]-(b/(2a))^2]+c
y=a[(x+b/(2a))^2-b^2/(4a^2)]+c
y=a(x+b/(2a))^2-b^2/(4a)+4ac/4a
y=a(x+b/(2a))^2-(b^2/(4a)-4ac/4a)
y=a(x-(-b/(2a)))^2-((b^2-4ac)/(4a))
y=a(x-(-b/(2a)))^2-d/(4a)

y=a(x-(-b/(2a)))^2+(-d/(4a)),

hvis a>0 har y mindsteværdi for x=-b/(2a), da a(x-(-b/(2a)))^2 er større end eller lig med 0, hvoraf
T=[-b/(2a),-d/(4a)]

hvis aT=[-b/(2a),-d/(4a)]


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2006 af sigmund (Slettet)

Og hvis forummet havde haft mulighed for det, skulle den være lavet til en "sticky"!

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. juni 2006 af Sansnom (Slettet)

Jeg foretrækker personligt et lidt andet bevis (idet vi slet ikke taler om at bevise det vha differentialregning).

Tegn en parabel y=ax^2+bx+c samt den vandrette linie y=c.

Løs skæring af disse to grafer.
c=ax^2+bx+c
<=>
0=x(ax+b)
<=>
x=0 v x=-b/a

Da en parabel er symmetrisk omkring sit toppunkt er toppunktets x-værdi midt mellem x=0 og x=-b/a. Dvs, at xT = -b/(2a).

Hermed er
yT = axT^2+bxT+c
= a(-b/(2a))^2 + b(-b/(2a))+c
= b^2/(4a) -2b^2/(4a) + 4ac/(4a)
= (-b^2+4ac)/(4a)
= -d/(4a).

Svar #3
09. juni 2006 af mathon

#2: ..et elegant bevis, der kun kan varmt anbefales, hvis læreren ikke insisterer på KVADRATKOMPLETTERINGSMETODEN i #1!!!

Svar #4
09. juni 2006 af mathon

sorry -
KVADRATKOMPLETTERINGSMETODEN i #0!!!

Svar #5
11. juni 2006 af mathon

eller måske...

når grafen, F, for funktionen
y=f(x)
parallelforskydes efter parallelforskydningsvektor [a,b], afbildes xx’ og yy’ med
sammenhængen
x’=x+a eller x=x’-a
og
y’=y+b eller y=y’-b
og
y’-b=f(x’-a)
eller
grafen F’: y’= f(x’-a)+b

ofte gider man – når ovenstående er indset – ikke længere skrive alle de ”mærker” =’ på x-erne og y-erne og skriver derfor bare
udtrykket
y= f(x-a)+b for den parallelforskudte graf.

Hvis funktionen før parallelforskydningen specifikt
er
y=Ax^2
bliver
grafen for den parallelforskudte parabel
y=A(x-a)^2-b eller reduceret til Ax^2+(-2aA)x+(Aa^2+b)

Hvis vi ønsker formen y=Ax^2+Bx+C
Skal
B= -2aA eller a= -B/(2A)
og
C= Aa^2+b eller b=C- Aa^2,
Der efter indsættelse af udtrykket for a
Giver
C-A*(-B/(2A))^2 eller C/1-A*B^2/(4A^2)=

4AC/(4A)-B^2/(4A) =(4AC-B^2)/(4A)
eller
-(B^2-4AC)/(4A), der med D= B^2-4AC
giver
C=-D/(4A),

Hvoraf
Ax^2+Bx+C=A(x-a)^2+b=A[x-(-B/(2A))]^2+[-D/(4A)]

Den parallelforskydning, der fører (0,0) over i (-B/(2A), -D/(4A))
fører
Grafen for y=Ax^2 med toppunkt (0,0)
over i
grafen for Ax^2+Bx+C med toppunkt (-B/(2A), -D/(4A)).

Svar #6
11. juni 2006 af mathon

xx’ og yy’ med
sammenhængen
skal være
x-->x’ og y-->y’ med
sammenhængen

og
linie 37:
C=-D/(4A),

skal være
b=-D/(4A),

Skriv et svar til: udledelse af parabels toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.