Fysik
Kernefysik - eksponentialmodellen
10. juni 2006 af
est (Slettet)
Hey...
Jeg læser til fysikeksamen (2.g) og er imidlertid stødt ind i et mindre problem.
Her er udledningen:
Strålingen med intensiteten Io trænger ind i et stof. I dybden x er strålingen svækket til intensiteten I. Ved at passere yderligere et tyndt lag med tykkelsen delta-x svækkes intensiteten til I+delta-x.
En foton har sandsynligheden my pr. længde for at blive absorberet. Passerer fotonen et lag med tykkelsen delta-x, er sandsynligheden for, at den absorberes my*delta-x. Er det I fotoner, der rammer laget, vil der absorberes I*my*delta-x. Altså:
delta-I=-my*I*delta-x,
Minustegnet skyldes at tilvæksten delta-I er negativ. Lader vi lagtykkelsen delta-x gå mod 0, får vi differentialligningen:
dI/dx=-my*I
Som har løsningen:
I=Io*e^(-my*x)
At løsningen er rigtig, kan vi se ved at gøre prøve:
dI/dx=(Io*e^(-my*x)'=Io*(e^(-my*x)'
=-my*Io*e^(-my*x)
=-my*I
Det kan måske være svært at forstå uden en tilhørende illustration, men jeg håber at der er nogle der kender udledningen. Den står på s. 99 i "Fysik for 2.g".
Mit problem er at jeg ikke forstår det! Er der en der vil forsøge at forklare mig det? Især skridtet ved differentialligningen.
På forhånd tak..
Mvh EST
Jeg læser til fysikeksamen (2.g) og er imidlertid stødt ind i et mindre problem.
Her er udledningen:
Strålingen med intensiteten Io trænger ind i et stof. I dybden x er strålingen svækket til intensiteten I. Ved at passere yderligere et tyndt lag med tykkelsen delta-x svækkes intensiteten til I+delta-x.
En foton har sandsynligheden my pr. længde for at blive absorberet. Passerer fotonen et lag med tykkelsen delta-x, er sandsynligheden for, at den absorberes my*delta-x. Er det I fotoner, der rammer laget, vil der absorberes I*my*delta-x. Altså:
delta-I=-my*I*delta-x,
Minustegnet skyldes at tilvæksten delta-I er negativ. Lader vi lagtykkelsen delta-x gå mod 0, får vi differentialligningen:
dI/dx=-my*I
Som har løsningen:
I=Io*e^(-my*x)
At løsningen er rigtig, kan vi se ved at gøre prøve:
dI/dx=(Io*e^(-my*x)'=Io*(e^(-my*x)'
=-my*Io*e^(-my*x)
=-my*I
Det kan måske være svært at forstå uden en tilhørende illustration, men jeg håber at der er nogle der kender udledningen. Den står på s. 99 i "Fysik for 2.g".
Mit problem er at jeg ikke forstår det! Er der en der vil forsøge at forklare mig det? Især skridtet ved differentialligningen.
På forhånd tak..
Mvh EST
Svar #1
10. juni 2006 af mathon
I=Io*e^(-µ*x)
Du differentierer:
dI/dx=Io*(e^(-µ*x)*(-µ), (da e^(-µ*x) er en sammensat funktion).
dI/dx = -µ* Io*e^(-µ*x)
eller
dI/dx = -µ*I (dI er negativ – intensiteten mindskes med voksende x)
|dI|=µ*I*dx – (ved infinitesimale ændringer)
og
|delta_I|=µ*I*dx
ved lidt "grovere" intervaller (delta_x og delta_I)
Svar #3
10. juni 2006 af mathon
Heraf
µ=|delta_I|/(delta_x*I) (altså ”Intensitetsændringen pr længdeenhed pr nuværende intensitet” også kaldet den SANDSYNLIGE nuværende INTENSITETSÆNDRING).
Skriv et svar til: Kernefysik - eksponentialmodellen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
