Fysik
termodynamik
11. juni 2006 af
Katen (Slettet)
Hej
Jeg sidder og læser til termodynamik eksamen.
Jeg er lidt i tvivl om 2 ting:
1:
Et åben system, er hvor der kommer en massestrøm ind og ud.
I vores bog beregner vi kun på processer med konstant massestrøm.
Ved sådanne kan man ikke regne volumenændringarbejde vel?
Wt=Wi+Wdiss er den vi arbejder med.
I de lukkede systemer (kun haft meget ldt om den), er det:
Wg=Wv+Wdiss
dvs. kan der være volumenændringsarbejde i et åbnet systemt?
( er kommet lidt i tvivl).
2:
Varmekonduktivitet W/m*K er en konstant og indgår i beregninger af modstande.
Men ingen der kan komme med en bedre forklaring af hvad denne konstant præcis betyder/er?
Håber lidt af overstående giver mening.
Kath.
2. semestre bioprocesteknologi
Jeg sidder og læser til termodynamik eksamen.
Jeg er lidt i tvivl om 2 ting:
1:
Et åben system, er hvor der kommer en massestrøm ind og ud.
I vores bog beregner vi kun på processer med konstant massestrøm.
Ved sådanne kan man ikke regne volumenændringarbejde vel?
Wt=Wi+Wdiss er den vi arbejder med.
I de lukkede systemer (kun haft meget ldt om den), er det:
Wg=Wv+Wdiss
dvs. kan der være volumenændringsarbejde i et åbnet systemt?
( er kommet lidt i tvivl).
2:
Varmekonduktivitet W/m*K er en konstant og indgår i beregninger af modstande.
Men ingen der kan komme med en bedre forklaring af hvad denne konstant præcis betyder/er?
Håber lidt af overstående giver mening.
Kath.
2. semestre bioprocesteknologi
Svar #1
12. juni 2006 af fixer (Slettet)
1. Der kan godt være pV-arbejde i åbne systemer. Termodynamikkens første hovedsætning for åbne systemer ser anderledes ud end for lukkede idet man betragter et kontrolvolumen fremfor en kontrolmasse. På tværs af kontrolvolumenets grænser kan der være varmestrøm, massestrøm, transport af specifik indre energi, kinetisk energi og potentiel energi samt pV-arbejde.
2. Varmeledningsevnen er en konstant, der indgår i Fouriers erfaringssætning. Sætningen udtaler sig om raten hvormed varme ledes.
Varme kan transmitteres på tre måder: ved varmeledning, konvektion og varmestråling. Ved varmeledning overføres energien ved tilfældige stød mellem partikler på atomart niveau, uden at være ledsaget af stoftransport. Evnen til at lede varmen er derfor i høj grad materialafhængig, og varmedledningskoefficienten gør netop rede for denne materialeafhængighed.
2. Varmeledningsevnen er en konstant, der indgår i Fouriers erfaringssætning. Sætningen udtaler sig om raten hvormed varme ledes.
Varme kan transmitteres på tre måder: ved varmeledning, konvektion og varmestråling. Ved varmeledning overføres energien ved tilfældige stød mellem partikler på atomart niveau, uden at være ledsaget af stoftransport. Evnen til at lede varmen er derfor i høj grad materialafhængig, og varmedledningskoefficienten gør netop rede for denne materialeafhængighed.
Svar #2
12. juni 2006 af Katen (Slettet)
Hejsa
1.
Nu troede jeg lige at jeg havde fattet, at der ikke kunne være volumenændringsarbejde på åbne systemter pga. eks. en gasturbine har en fast fysisk størrelse.
Kan du give mig et eks. på hvor der er volumenændringsarbejde på et åbensystemt?
2.
"Varmeledningsevnen er en konstant, der indgår i Fouriers erfaringssætning. Sætningen udtaler sig om raten hvormed varme ledes."
Jeps var lige ordet rate jeg manglede.
Vi sakl kunne regne på eks. en varmeveklser eller en isoleret tankt.
Generelt vil vi til eksamen få stykket en proces i hånden eks. et diagram over en køleproces eller varmekraftmaskine - og skal så kunne forklare hvordan man kan beregne/ finde de forskellige størrelse i systemet.
Men tak for hjælpen - rart der er nogle der ved hvad jeg snakker om.
Kath. der skal op i mundtlig termodynamik.
1.
Nu troede jeg lige at jeg havde fattet, at der ikke kunne være volumenændringsarbejde på åbne systemter pga. eks. en gasturbine har en fast fysisk størrelse.
Kan du give mig et eks. på hvor der er volumenændringsarbejde på et åbensystemt?
2.
"Varmeledningsevnen er en konstant, der indgår i Fouriers erfaringssætning. Sætningen udtaler sig om raten hvormed varme ledes."
Jeps var lige ordet rate jeg manglede.
Vi sakl kunne regne på eks. en varmeveklser eller en isoleret tankt.
Generelt vil vi til eksamen få stykket en proces i hånden eks. et diagram over en køleproces eller varmekraftmaskine - og skal så kunne forklare hvordan man kan beregne/ finde de forskellige størrelse i systemet.
Men tak for hjælpen - rart der er nogle der ved hvad jeg snakker om.
Kath. der skal op i mundtlig termodynamik.
Svar #3
12. juni 2006 af fixer (Slettet)
1. Til de energiformer, der kan transporteres på tværs af systemgrænserne, hører dem, der er associerede med massestrømmen. Masse i bevægelse har potentiel energi, kinetisk energi og indre energi. Dertil kommer, at massestrømmen sædvanligvis er drevet af en extern kilde (f.eks. en pumpe). På grund af tryk og volumenændringer i massestrømmen foregår derfor også en transport af pV-arbejde.
I åbne systemer forekommer pV-leddene så ofte at man af bekvemmelighed har defineret en anden fysisk størrelse, kaldet enthalpien, som er summen af den indre energi og pV-arbejdet.
Et eksempel på et åbemnt system med pV-arbejde er en dampturbine. Damp tilføres systemt ved een enthalpi og fjernes ved en anden, lavere enthalpi. En del af enthalpiændringen - som altså er en ændring i summen af indre energi og pV arbjde - omdannes til arbejde på turbineakslen.
I åbne systemer forekommer pV-leddene så ofte at man af bekvemmelighed har defineret en anden fysisk størrelse, kaldet enthalpien, som er summen af den indre energi og pV-arbejdet.
Et eksempel på et åbemnt system med pV-arbejde er en dampturbine. Damp tilføres systemt ved een enthalpi og fjernes ved en anden, lavere enthalpi. En del af enthalpiændringen - som altså er en ændring i summen af indre energi og pV arbjde - omdannes til arbejde på turbineakslen.
Skriv et svar til: termodynamik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
