Fysik
rekyl
04. november 2002 af
SP anonym (Slettet)
En opgave lyder:
"En mekaniker affyrer liggende på et rullebræt et projektil på 25 g med hastigheden v2 = 400 m/s. Mekaniker, rullebræt og riffel har i alt massen 100 kg. Med hvilken hastighed v1 triller han baglæns efter affyringen?"
Jeg får v1 = 0.20 m/s, hvilket umiddelbart lyder meget rimeligt, men der er flere der er uenige... min metode: jeg finder først at impulstilvæksten dp = 10kg*m/s + v1*100 kg. Da Fres = dp/dt er Fres = (10kg*m/s + v1*100 kg)/dt. Fres er også givet ved Fres = m * a og da a = (400 m/s)/dt (projektilet accelererer fra 0 til 400 m/s i løbet af dt).. sættes de to udtryk for Fres lig med hinanden er v1 eneste ubekendte og jeg får som sagt v1 = 0.2 m/s... andre løsningsforslag er meget velkomne
"En mekaniker affyrer liggende på et rullebræt et projektil på 25 g med hastigheden v2 = 400 m/s. Mekaniker, rullebræt og riffel har i alt massen 100 kg. Med hvilken hastighed v1 triller han baglæns efter affyringen?"
Jeg får v1 = 0.20 m/s, hvilket umiddelbart lyder meget rimeligt, men der er flere der er uenige... min metode: jeg finder først at impulstilvæksten dp = 10kg*m/s + v1*100 kg. Da Fres = dp/dt er Fres = (10kg*m/s + v1*100 kg)/dt. Fres er også givet ved Fres = m * a og da a = (400 m/s)/dt (projektilet accelererer fra 0 til 400 m/s i løbet af dt).. sættes de to udtryk for Fres lig med hinanden er v1 eneste ubekendte og jeg får som sagt v1 = 0.2 m/s... andre løsningsforslag er meget velkomne
Svar #1
05. november 2002 af 404error (Slettet)
Svaret er 0.1 m/s - så tæt på :)
Din metode er lidt af en omvej - overvej; og du glemmer at skelne mellem den resulterende kraft på mekaniker/bræt/riffel og på projektilet; derfor ender du med et galt resultat.
I stedet vil jeg foreslå, at du blot bruger
m_1v_1=m_2v_2 <=>
v_1=p_2/m_1.
Din metode er lidt af en omvej - overvej; og du glemmer at skelne mellem den resulterende kraft på mekaniker/bræt/riffel og på projektilet; derfor ender du med et galt resultat.
I stedet vil jeg foreslå, at du blot bruger
m_1v_1=m_2v_2 <=>
v_1=p_2/m_1.
Svar #2
05. november 2002 af SP anonym (Slettet)
ja.. jeg kan godt se hvor tåbelig den metode er, men princippet om impulsbevarelsen er først lige gået op for mig... systemets samlede impuls må jo forblive konstant og dermed 0...
Svar #3
05. november 2002 af SP anonym (Slettet)
hvis jeg har forstået det ret, så er impulsen af systemet bestående af både riffel, rullebræt, person og projektil bevaret (konstant 0), således at en positiv impulstilvækst i projektilet må modsvares af en negativ tilvækst i riffel, rullebræt og person eller hvad??
Skriv et svar til: rekyl
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
