Fysik

Helsefysik

25. januar 2004 af SigurdPK (Slettet)
Jeg kan se der er kommet et par nye indlæg inde på fysik-oversigten, men håber stadig at kunne få hjælp til denne her....

Henfaldene af kulstof-14 i en person, hvor personen vejer 70kg.

1. Hvor mange kg kulstof-14 indeholder personen?

2. Beregn aktiviteten af kulstof-14 kernerne i personen?

Skal jeg evt. bruge henfaldsloven til 1, hvordan bruger jeg den?

Skal jeg derefter bruge A=- (delta N/delta t)??

På forhånd tusind tak for hjælpen...

Sigurd

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2004 af erdos (Slettet)

Hvilke oplysninger har du?

Hvis du ved hvor meget kulstof, der er pr. kg eller lignende og ved, hvor mamge % kulstof-14 udgør af naturligt kulstof, er det jo let at regen opgave 1.

Til opgave 2 bruger du bare formlen:

A = k * N, hvor k er halveringskonstanten og N er antallet af kerner.

Antallet af kerner finder du jo bare ved at tage resultatet fra opgave 1 og dividere med massen af en kerne....

OK?

Svar #2
25. januar 2004 af SigurdPK (Slettet)

Jeg ved at 23% af et menneskelegeme er af kulstof. Af disse udgør kulstofatomer kulstof-14 vægtmæssigt 1,5*10^-10%

Ellers har jeg vægten på mennesket der er 70kg

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2004 af erdos (Slettet)

Ok... Så tager du bare 23% af 70kg = 16,1kg kulstof...

1,5*10^-10% af dette er så kulstof-14... Så har du løst opgave 1 og kan gå videre med opgave 2 som jeg sagde...

Klarer du det?

Svar #4
25. januar 2004 af SigurdPK (Slettet)

Det er total kanon, tak Kalle....

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. januar 2004 af erdos (Slettet)

Det var så lidt...

Svar #6
25. januar 2004 af SigurdPK (Slettet)

ER der evt. nogle som ved hvad massen af en kerne er???

Svar #7
25. januar 2004 af SigurdPK (Slettet)

Hey Kalle kan det passe at opg 2 giver:

(16.1*1.5*10^(-10))/100 = 2.415* 10^(-11)

Svar #8
25. januar 2004 af SigurdPK (Slettet)

undskyld opg 1....

Brugbart svar (0)

Svar #9
25. januar 2004 af erdos (Slettet)

Massen af en kerne er DESVÆRRE ikke konstant... Ikke engang for det samme stof, da disse har isotoper... Men en ting er da smart:

Du kender dit C-14 ikke? Det der lille "14-tal" betyder at kernen vejer 14 units... og så har du et omregningstal i din data-, fysik- og/eller kemibog, så du kan få det lavet om til SI-enheden kg!

Svar #10
25. januar 2004 af SigurdPK (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt...

Brugbart svar (0)

Svar #11
25. januar 2004 af erdos (Slettet)

#7 det er vist helt korrekt....

Brugbart svar (0)

Svar #12
25. januar 2004 af erdos (Slettet)

Prøv at gå ind her:

https://www.studieportalen.dk/services/naturvid/period.php

prøv så at trykke på forskellige stoffer og så hvor meget atommassen varierer...

Hvis du trykker på C (kulstof) kan du se hvad NATURLIGT kulstof vejer... Naturligt kulstof er den masse du bestemmer til 16,1 kg i opgave 1. Men det vanskelige er at mange grundstoffer har isotoper! Dvs. at der er en eller flere neutroner i kernen. C-14 er en sådan isotop.

Er du med?

Svar #13
25. januar 2004 af SigurdPK (Slettet)

Det vil sige jeg skal bare bruge det der er mest normalt...

Altså så lige forklare det og skrive det nogenlunde...?

Svar #14
25. januar 2004 af SigurdPK (Slettet)

12.011 er atomets masse...

Brugbart svar (0)

Svar #15
25. januar 2004 af erdos (Slettet)

Hvad mener du? Du skal bruge massen af den isotop du arbejder med...!!! Den er 14 units og det skal du så lave om til kg!

Svar #16
25. januar 2004 af SigurdPK (Slettet)

Hvordan gør jeg det??

Da jeg gik ind på dit link, stod der at 12.011 var atomets masse....


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. januar 2004 af erdos (Slettet)

12.011 er atomets masse... For NATURLIGT kulstof, men du skal bruge massen af C-14 ISOTOPEN... Og det lille "14-tal" betyder at massen er 14 units

Svar #18
25. januar 2004 af SigurdPK (Slettet)

okay, men hvordan regner jeg det om til kilo?

Brugbart svar (0)

Svar #19
25. januar 2004 af erdos (Slettet)

14 units ganger du med 1,66*10^-27 så får du massen af en C-14 kerne... Tallet 1,66*10^-27 SKAL du lære i hovedet...

Svar #20
25. januar 2004 af SigurdPK (Slettet)

okay, undskyld... Det øver jeg mig på! Du skal ihvertfald have TUSIND tak for hjælpen, verden er et bedre sted når du er i nærheden...

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.