Matematik
Opg. i mat. om et annuitetslån (1.g)
25. januar 2004 af
Godfather (Slettet)
Jeg har et annuitetslån der betales månedligt over 35 terminer. Det vides at den faste ydelse er 274,- og at den samlede kreditkøbspris er på 9590. Jeg skal bestemme den månedlige og årlige rente. Jeg opstiller således følgende ligning ud fra min formel, y = G * r/(1-(1+r)^-n):
9590 * r/(1-(1+r)^-35) - 274 = 0
Jeg har da prøvet at udregne r ved hjælp af min lommeregner (TI-83+) - vha. "Solve" under knappen "Math". Imidlertid kan jeg ikke finde en positiv r-værdi. Det virker lidt mærkeligt, men jeg ved ikke hvad jeg gør forkert - er ligningen stillet forkert op, eller? Jeg tænkte på om der var en som med sin lommeregner kunne finde en respektabel værdi for rentefoden. På forhånd tak!
9590 * r/(1-(1+r)^-35) - 274 = 0
Jeg har da prøvet at udregne r ved hjælp af min lommeregner (TI-83+) - vha. "Solve" under knappen "Math". Imidlertid kan jeg ikke finde en positiv r-værdi. Det virker lidt mærkeligt, men jeg ved ikke hvad jeg gør forkert - er ligningen stillet forkert op, eller? Jeg tænkte på om der var en som med sin lommeregner kunne finde en respektabel værdi for rentefoden. På forhånd tak!
Svar #1
25. januar 2004 af Katrine (Slettet)
Har du tjekket alle fortegnene, også dem som skal ændres pga. parantes?
Svar #2
25. januar 2004 af Godfather (Slettet)
Ja. Jeg kan ikke se hvordan ligningen skulle være stillet forkert op. Det undrer mig bare at jeg ikke kan få det til at passe.
Svar #3
26. januar 2004 af sigmund (Slettet)
Hej!
Jeg har en engelsk matematisk formelsamling. Der er en tabel over "Amount of an annuity", hvor der står: "If a principal P is deposited at the end of each year at interest rate r (in decimals) compounded annually, then at the end of n years the accumulated amount is P*[((1+r)^n-1)/r].
I dit tílfælde må så P=274, n=35 og "the accumulated amount" 9590. Dvs. at ligningen ser sådan ud: 274*[(((1+r)^35)-1)/r]=9590 <=> (((1+r)^35)-1)/r=9590/274=35 <=> (1+r)^35-35*r-1=0. Løses denne ligning så mht. r, fås r=0 som den eneste reelle løsning. Det synes jeg er mærkeligt. Jeg har ingen idé om, hvad der er galt, men måske benytter jeg den forkerte formel, selvom den ovennævnte formel, ud fra teksten, ser ud som den rigtige.
Jeg har en engelsk matematisk formelsamling. Der er en tabel over "Amount of an annuity", hvor der står: "If a principal P is deposited at the end of each year at interest rate r (in decimals) compounded annually, then at the end of n years the accumulated amount is P*[((1+r)^n-1)/r].
I dit tílfælde må så P=274, n=35 og "the accumulated amount" 9590. Dvs. at ligningen ser sådan ud: 274*[(((1+r)^35)-1)/r]=9590 <=> (((1+r)^35)-1)/r=9590/274=35 <=> (1+r)^35-35*r-1=0. Løses denne ligning så mht. r, fås r=0 som den eneste reelle løsning. Det synes jeg er mærkeligt. Jeg har ingen idé om, hvad der er galt, men måske benytter jeg den forkerte formel, selvom den ovennævnte formel, ud fra teksten, ser ud som den rigtige.
Skriv et svar til: Opg. i mat. om et annuitetslån (1.g)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
