Fysik
Kraftbegrebet
14. juni 2006 af
Maria89006 (Slettet)
Hejsa :D
Ville bare spørge hvordan du/I ville redegøre for kraftbegrebet ?
Ville bare spørge hvordan du/I ville redegøre for kraftbegrebet ?
Svar #1
14. juni 2006 af mathon
..i fysik er en KRAFT et træk eller et skub.
Et træk eller et skub kan være ”blidt” eller ”voldsomt” – som du kender det fra dansegulvet.
Størrelsen af trækket eller skubbet måles i Newton (forkortes N og udtales ”njuton”).
Man tegner det i reglen som pile. Pilens spids viser retningen og pilens ”streglængde” viser antal N – nøjagtig som på en lineal, hvor centimeterne er udskiftet med Newton.
Måske har du oplevet lærere, som har benyttet teleskoppegepind – sådan en, der kan skubbes sammen og være i et pennalhus. Hvis du forestiller dig sådan en, så peger den i KRAFTENs retning og du kan selv indstille dens længde til kort eller lang dvs. FÅ eller MANGE Newton.
I matematisk bebandling er "kraft-pilen" erstattet af en vektor-repræsentant.
Kræfter sammensættes efter KRÆFTERNES PARALLELLOGRAM (geometrisk additon)-
Har du to kræfter F1 og F2 (engelsk Kraft = Force) med en mellemliggende vinkel på V,
kan
den resulterende kraft beregnes
efter
F_res =(F1^2+F2^2+2*F1*F2*cos(V))^0.5
Hvis du har en kraft F, som du ønsker opløs i to komposanter (andre kræfter) F1 og F2, hvor F1 danner vinklen U1 med F og F2 danner vinklen U2 med F,
kan
F1 og F2
beregnes
F1=F*sin(U2)/sin(U1+U2)
og
F2=F*sin(U1)/sin(U1+U2)
Et træk eller et skub kan være ”blidt” eller ”voldsomt” – som du kender det fra dansegulvet.
Størrelsen af trækket eller skubbet måles i Newton (forkortes N og udtales ”njuton”).
Man tegner det i reglen som pile. Pilens spids viser retningen og pilens ”streglængde” viser antal N – nøjagtig som på en lineal, hvor centimeterne er udskiftet med Newton.
Måske har du oplevet lærere, som har benyttet teleskoppegepind – sådan en, der kan skubbes sammen og være i et pennalhus. Hvis du forestiller dig sådan en, så peger den i KRAFTENs retning og du kan selv indstille dens længde til kort eller lang dvs. FÅ eller MANGE Newton.
I matematisk bebandling er "kraft-pilen" erstattet af en vektor-repræsentant.
Kræfter sammensættes efter KRÆFTERNES PARALLELLOGRAM (geometrisk additon)-
Har du to kræfter F1 og F2 (engelsk Kraft = Force) med en mellemliggende vinkel på V,
kan
den resulterende kraft beregnes
efter
F_res =(F1^2+F2^2+2*F1*F2*cos(V))^0.5
Hvis du har en kraft F, som du ønsker opløs i to komposanter (andre kræfter) F1 og F2, hvor F1 danner vinklen U1 med F og F2 danner vinklen U2 med F,
kan
F1 og F2
beregnes
F1=F*sin(U2)/sin(U1+U2)
og
F2=F*sin(U1)/sin(U1+U2)
Skriv et svar til: Kraftbegrebet
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
