Fysik
mars
26. januar 2004 af
parmour (Slettet)
Jeg fatter ikke en brik?
Hvorstor er tyngdeaccelrationen på mars?
jeg får oplyst at planetens masse er 0,107*Mjord og den radius er 3400.
jordens masse er 5,976*10^24.
altså 0,107*(5,976*10^24)??????????????
og så skal jeg svarer på hvor stor landings farten er efter 10m frit fald på jorden og mars, jeg må nok indrømme at skulle jeg ikke bruge det her opgav jeg jeg læser og læser men det er ikke andet end formler, nogle gode ideér?
Hvorstor er tyngdeaccelrationen på mars?
jeg får oplyst at planetens masse er 0,107*Mjord og den radius er 3400.
jordens masse er 5,976*10^24.
altså 0,107*(5,976*10^24)??????????????
og så skal jeg svarer på hvor stor landings farten er efter 10m frit fald på jorden og mars, jeg må nok indrømme at skulle jeg ikke bruge det her opgav jeg jeg læser og læser men det er ikke andet end formler, nogle gode ideér?
Svar #1
26. januar 2004 af Lurch (Slettet)
Der findes så vidt jeg husker, en formel(som jeg desværre ikke lige kan huske i hovedet), hvor du kan beregne tyngdeaccelerationen ud fra legemets radius og masse. Formlen må stå i din fysikbog.
Når du ahr regnet tyngeacc. ud, kan du også beregne landingsfarten både på jorden og mars, ved at se på energibevarelse, fra potentiel energi til kinestisk energi.
E(Pot)=E(kin= <=> m*g*h=1/2*m*v^2 <=>
g*h=1/2*v^2
Når du ahr regnet tyngeacc. ud, kan du også beregne landingsfarten både på jorden og mars, ved at se på energibevarelse, fra potentiel energi til kinestisk energi.
E(Pot)=E(kin= <=> m*g*h=1/2*m*v^2 <=>
g*h=1/2*v^2
Svar #2
26. januar 2004 af sigmund (Slettet)
Du skal først beregne tyngdeaccelerationen på Mars. Det gør du ved hjælp af formlen F=G*M/(r^2), hvor G er gravitationskonstanten (6.67*10^(-11)), M er Mars' masse (findes på s. 236 i Databogen til 0.107 gange jordens masse) og r er Mars' middelradius, som kan beregnes ud fra dens ækvatorradius, som findes på s. 236 i Databogen. Til det bruges formlen (a^2*c)^(1/3), hvor a er ækvatorradius og c er polarradius. Polarradius kan beregnes ud fra oplysningen om Mars' fladtykthed f.
Jeg gider ikke skrive det hele, men du kan se side 236 og 246 i Databog - fysik kemi (jeg formoder at du har adgang til en).
Når du så har beregnet Mars' tyngdeacceleration, kan du beregne landningsfarten. Da der her er tale om retlinjet bevægelse med konstant acceleration, er s=(1/2)*a*t^2 og v=a*t. I dit tilfælde er s=10 m og a den netop beregnede tyngdeacceleration på Mars. Nu kan du finde t (du får sandsynligvis en negativ og en positiv løsning til ligningen, og der skal du selvfølgelig bruge den positive løsning). Det fundne t sættes så ind i v=a*t, hvormed landingsfarten findes.
Jeg ved ikke om dette er uklart, men nu burde du kunne finde ud af det. Du går trods alt i gymnasiet... (går jeg ud fra).
Jeg gider ikke skrive det hele, men du kan se side 236 og 246 i Databog - fysik kemi (jeg formoder at du har adgang til en).
Når du så har beregnet Mars' tyngdeacceleration, kan du beregne landningsfarten. Da der her er tale om retlinjet bevægelse med konstant acceleration, er s=(1/2)*a*t^2 og v=a*t. I dit tilfælde er s=10 m og a den netop beregnede tyngdeacceleration på Mars. Nu kan du finde t (du får sandsynligvis en negativ og en positiv løsning til ligningen, og der skal du selvfølgelig bruge den positive løsning). Det fundne t sættes så ind i v=a*t, hvormed landingsfarten findes.
Jeg ved ikke om dette er uklart, men nu burde du kunne finde ud af det. Du går trods alt i gymnasiet... (går jeg ud fra).
Skriv et svar til: mars
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
