Fysik
Planck og Schottkys
16. juni 2006 af
julietrads (Slettet)
Hej
Jeg har i et forsøg bestemt Plancks konstant, og har et spørgsmål.
Jeg har fundet U15, altså spændingsforskellen ved I=15mA, lysdioder af forskellig farve.
Ud fra e*U=E=h*f har jeg lavet en (f,eU)-graf hvorved hældningen er h.
Der står at jeg skal bruge U15, da det giver en god overensstemmelse med plancks konstant. En forklaring på det kan findes ved hjælp af Schottkys liningen, men hvad siger den?
Det er min selvvalgte opgave, så jeg ved jeg skal snakke om det til eksamenen. Jeg håber derfor, at I vil hjælpe.
På forhånd tak
Jeg har i et forsøg bestemt Plancks konstant, og har et spørgsmål.
Jeg har fundet U15, altså spændingsforskellen ved I=15mA, lysdioder af forskellig farve.
Ud fra e*U=E=h*f har jeg lavet en (f,eU)-graf hvorved hældningen er h.
Der står at jeg skal bruge U15, da det giver en god overensstemmelse med plancks konstant. En forklaring på det kan findes ved hjælp af Schottkys liningen, men hvad siger den?
Det er min selvvalgte opgave, så jeg ved jeg skal snakke om det til eksamenen. Jeg håber derfor, at I vil hjælpe.
På forhånd tak
Svar #1
17. juni 2006 af fixer (Slettet)
Schottkys idealiserede diodeligning for pn-dioder udtaler sig om diodestrømmen som funktion af spændigen over dioden, temperaturen og nogle materialegenskaber. Ser man bort fra de to sidste antager den den simplificerede form
I = Is*exp((-a*V)-1)
hvor a så bliver en konstant. Is er mætningsstrømmen, som er materialafhængig.
Lysdioder virker grundlæggende ved at skabe et stort antal elektroner og huller i samme område. Når de rekombinerer udsendes lys med en bølgelængde, der med god tilnærmelse er bestemt af båndgabsenergien (energiforskellen mellem ledningsbåndet og valensbåndet) Eg som
lambda = (hc)/Eq
hvor c er lyshastigheden.
I = Is*exp((-a*V)-1)
hvor a så bliver en konstant. Is er mætningsstrømmen, som er materialafhængig.
Lysdioder virker grundlæggende ved at skabe et stort antal elektroner og huller i samme område. Når de rekombinerer udsendes lys med en bølgelængde, der med god tilnærmelse er bestemt af båndgabsenergien (energiforskellen mellem ledningsbåndet og valensbåndet) Eg som
lambda = (hc)/Eq
hvor c er lyshastigheden.
Svar #2
17. juni 2006 af julietrads (Slettet)
Hvad er mætningsstrømmen?
Hvad er V?
Hvad er det så for en strøm, jeg får, når jeg bruger formlen? Er det den strøm med den største energi?
Hvad er V?
Hvad er det så for en strøm, jeg får, når jeg bruger formlen? Er det den strøm med den største energi?
Svar #3
17. juni 2006 af fixer (Slettet)
Mætningsstrømmen er en "ingeniørkonstant" som redegør for et hav af materialafhængigheder, som jeg tror forvirrer mere end de gør gavn.
Ved genlæsning af #1 erkender jeg en alvorlig skrivebøf, så vi må hellere lige tage Schottkys diodeligning een gang til, fuldt udskrevet:
I = Is*(exp((eV)/(kT))-1) [1]
hvor
I : strømmen gennem dioden
Is: skalafaktor (mætningsstrømmen)
e : elementarladningen
V : spændingen over dioden
k : Boltzmann's konstant
T : den absolutte temperatur
Ligning [1] er i reglen pløkforkert fordi den faktiske strøm afhænger af diodens faktiske beskaffenhed: materialer, dotering mm.
Hvad du mener med "strøm med største energi" ved jeg ikke, men i hvert fald har jeg nu tydeligtgjort at Schottkys diodeligning giver strømmen gennem dioden.
Ved genlæsning af #1 erkender jeg en alvorlig skrivebøf, så vi må hellere lige tage Schottkys diodeligning een gang til, fuldt udskrevet:
I = Is*(exp((eV)/(kT))-1) [1]
hvor
I : strømmen gennem dioden
Is: skalafaktor (mætningsstrømmen)
e : elementarladningen
V : spændingen over dioden
k : Boltzmann's konstant
T : den absolutte temperatur
Ligning [1] er i reglen pløkforkert fordi den faktiske strøm afhænger af diodens faktiske beskaffenhed: materialer, dotering mm.
Hvad du mener med "strøm med største energi" ved jeg ikke, men i hvert fald har jeg nu tydeligtgjort at Schottkys diodeligning giver strømmen gennem dioden.
Skriv et svar til: Planck og Schottkys
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
