Matematik
Variabelsammenhænge
18. juni 2006 af
Citron (Slettet)
Hej :)
Jeg skal til årsprøve tirsdag, og sidder og bakser med et af de spørgsmål jeg kan komme op i, så det ville være dejligt med noget hjælp.
Mit spørgsmål lyder:
Gør rede for ligefrem proportionalitet og for lineær sammenhæng mellem to variable Giv et eksempel på anvendelse af den lineære model.
Det her har jeg skrevet indtil nu, men det med lineær sammenhæng mellem to variable er jeg gået død i og også det med et eksempel på anvendelse af den lineære model. Så kunne virkelig godt bruge noget hjælp.
Vi betragter funktionen med regneforskriften:
Y=2*x
Her kan man se at hvis x=4, så er y=8, hvis x=20, så er y=40. Dette sammenhæng kan beskrives med ordene y er det dobbelte af x.
I sådan en type funktion siger man at y er proportional med x. Når den ene værdi (x eller y) fremkommer ved at man ganger den anden med en konstant faktor, betegner man sammenhængen som ligefrem proportional.
Den generelle regneforskrift for ligefrem proportionalitet er: y= k* x
Hvor k er et konstant tal forskelligt fra
nul.
På forhånd tak
Louise ;)
Jeg skal til årsprøve tirsdag, og sidder og bakser med et af de spørgsmål jeg kan komme op i, så det ville være dejligt med noget hjælp.
Mit spørgsmål lyder:
Gør rede for ligefrem proportionalitet og for lineær sammenhæng mellem to variable Giv et eksempel på anvendelse af den lineære model.
Det her har jeg skrevet indtil nu, men det med lineær sammenhæng mellem to variable er jeg gået død i og også det med et eksempel på anvendelse af den lineære model. Så kunne virkelig godt bruge noget hjælp.
Vi betragter funktionen med regneforskriften:
Y=2*x
Her kan man se at hvis x=4, så er y=8, hvis x=20, så er y=40. Dette sammenhæng kan beskrives med ordene y er det dobbelte af x.
I sådan en type funktion siger man at y er proportional med x. Når den ene værdi (x eller y) fremkommer ved at man ganger den anden med en konstant faktor, betegner man sammenhængen som ligefrem proportional.
Den generelle regneforskrift for ligefrem proportionalitet er: y= k* x
Hvor k er et konstant tal forskelligt fra
nul.
På forhånd tak
Louise ;)
Svar #2
19. juni 2006 af ibibib (Slettet)
Den lineære sammenhæng er jo
y = ax+b
hvor a er hældningskoefficienten og b er skæringspunktet med y-aksen.
Et eksempel på anvendelsen er:
Prisen på et telefonabonnement, som består af en fast pris (fx 200 kr. pr. kvartal) og en samtaleafgift (fx. 2 kr. pr. time). Hvis x er samtaletiden målt i timer og y er den samlede pris pr. kvatal er
y = 2x+200.
y = ax+b
hvor a er hældningskoefficienten og b er skæringspunktet med y-aksen.
Et eksempel på anvendelsen er:
Prisen på et telefonabonnement, som består af en fast pris (fx 200 kr. pr. kvartal) og en samtaleafgift (fx. 2 kr. pr. time). Hvis x er samtaletiden målt i timer og y er den samlede pris pr. kvatal er
y = 2x+200.
Skriv et svar til: Variabelsammenhænge
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
