Fysik
gnidningskraft
31. januar 2004 af
parmour (Slettet)
oplysninger.
bil masse 817
bakkens fald 8%
bakkenshældningsvinkel 4,57
accelration uden gnidningskraft Sin(4,57)*g
= o,78.m/s
bilen ruller 30m ned af en bakkebakke på 11s hvor stor er gnidningskraften?
1000 tak for hjælpen
bil masse 817
bakkens fald 8%
bakkenshældningsvinkel 4,57
accelration uden gnidningskraft Sin(4,57)*g
= o,78.m/s
bilen ruller 30m ned af en bakkebakke på 11s hvor stor er gnidningskraften?
1000 tak for hjælpen
Svar #1
31. januar 2004 af parmour (Slettet)
jeg hved godt jeg er umulig men var der en der kunne hjælpe mid at forklare mig hvordan jeg taster den her ind på lommeregneren
my=1,24-(1,24+1)*2,29 = 0,8
0,7908 (0,7908) g
skal forestille at stå på en brøk streg.
jeg har regnet den 100gange og kommer ikke frem til 0.8 kan ikke husk hvordan vi gjorde. HJÆLP
my=1,24-(1,24+1)*2,29 = 0,8
0,7908 (0,7908) g
skal forestille at stå på en brøk streg.
jeg har regnet den 100gange og kommer ikke frem til 0.8 kan ikke husk hvordan vi gjorde. HJÆLP
Svar #2
31. januar 2004 af sigmund (Slettet)
Hej!
Svar til spørgsmålet om gnidnigskraften: Du tegner først opstillingen på et papir (dvs. et legeme med massen m på et skråplan med vinkelen theta med vandret), og tegner alle kræfter, der virker på legemet, ind på tegningen. Derefter udnytter du Newtons 2. lov (N2). N2 siger nemlig at F(res)=m*a. Dvs. at summen af alle kræfter, der virker på bilen, skal være lig med m*a. Dog er det værd at bemærke at der her er tale om en vektorligning. Dvs. at hvis der er to kræfter, der peger i forskellig retning, optræder de med modsat fortegn i ligningen, som du skal bruge til at finde friktionskraften F(f). Du kan prøve at bruge denne fremgangsmåde, og se om du får et fornuftigt resultat. Har du evt. et facit til opgaven?
Jeg har selv prøvet at regne på det, og får F(f)=1,98 N~2,0 N.
Til dit andet indlæg (indlæg #1) vil jeg lige spørge, hvorfor du skal vide, hvordan du taster det anførte ind på lommeregneren, da du allerede har resultatet. Et andet er, at dit resultat efter min mening er forkert. Sådan som jeg forstår det, du har skrevet, så er resultatet -0,63.
Mvh. Sigmund Vestergaard
Svar til spørgsmålet om gnidnigskraften: Du tegner først opstillingen på et papir (dvs. et legeme med massen m på et skråplan med vinkelen theta med vandret), og tegner alle kræfter, der virker på legemet, ind på tegningen. Derefter udnytter du Newtons 2. lov (N2). N2 siger nemlig at F(res)=m*a. Dvs. at summen af alle kræfter, der virker på bilen, skal være lig med m*a. Dog er det værd at bemærke at der her er tale om en vektorligning. Dvs. at hvis der er to kræfter, der peger i forskellig retning, optræder de med modsat fortegn i ligningen, som du skal bruge til at finde friktionskraften F(f). Du kan prøve at bruge denne fremgangsmåde, og se om du får et fornuftigt resultat. Har du evt. et facit til opgaven?
Jeg har selv prøvet at regne på det, og får F(f)=1,98 N~2,0 N.
Til dit andet indlæg (indlæg #1) vil jeg lige spørge, hvorfor du skal vide, hvordan du taster det anførte ind på lommeregneren, da du allerede har resultatet. Et andet er, at dit resultat efter min mening er forkert. Sådan som jeg forstår det, du har skrevet, så er resultatet -0,63.
Mvh. Sigmund Vestergaard
Svar #3
31. januar 2004 af Brian (Slettet)
Sølle 2 Newton til at bremse en bil??? Det kan ikke passe! Det svarer til vægten af ca. 200 g (ved jordens overflade).
Men som sigmund rigtigt siger: tegn! Når det er gjort, vil jeg tilføje, at dine mellemregninger er rigtige: hvis bilen trillede uden modstand, ville dens acceleration, som jeg kalder for b, være
a0 = 0,7815 (g = 9,8 m/s^2).
Denne acceleration (ikke kraft) kan du tegne som en vektor, der er parallel med kørebanen. Herefter kan alle beregninger foretages i denne retning, hvilket gør, at du kan lade være at tænke på vektorer - hvis det ellers hjælper dig at blive fri for det?
Jeg antager, at bilen triller afsted med en konstant acceleration, som jeg kalder a1, og som er et resultat af tyngdekraften, men modvirket af gnidningskraften. Sammenhængen mellem trillet afstand s og den tid det har varet er så givet ved
s = 1/2*a1*t^2.
Da jeg kender s = 30 m og t = 11 s, kan jeg isolere a1, jeg får
a1 = 0,4959 m/s^2
Havde bilen trillet uden modstand, havde accelerationen som sagt været a0 = 0,7815 m/s^2.
Bremseaccelerationen fra gnidning, som jeg kalder for b, er derfor
b = a1 - a0 = 0,4959 - 0,7815 = -0,2856 m/s^2
Men kraft er jo lig med masse gange acceleration, så hvis denne bremseacceleration ganges med bilens masse, så fås bremsekraften:
F = -0,2856 m/s^2 * 817 kg = -233,4 N
Det svarer til vægten af ca. 24 kg...
Men som sigmund rigtigt siger: tegn! Når det er gjort, vil jeg tilføje, at dine mellemregninger er rigtige: hvis bilen trillede uden modstand, ville dens acceleration, som jeg kalder for b, være
a0 = 0,7815 (g = 9,8 m/s^2).
Denne acceleration (ikke kraft) kan du tegne som en vektor, der er parallel med kørebanen. Herefter kan alle beregninger foretages i denne retning, hvilket gør, at du kan lade være at tænke på vektorer - hvis det ellers hjælper dig at blive fri for det?
Jeg antager, at bilen triller afsted med en konstant acceleration, som jeg kalder a1, og som er et resultat af tyngdekraften, men modvirket af gnidningskraften. Sammenhængen mellem trillet afstand s og den tid det har varet er så givet ved
s = 1/2*a1*t^2.
Da jeg kender s = 30 m og t = 11 s, kan jeg isolere a1, jeg får
a1 = 0,4959 m/s^2
Havde bilen trillet uden modstand, havde accelerationen som sagt været a0 = 0,7815 m/s^2.
Bremseaccelerationen fra gnidning, som jeg kalder for b, er derfor
b = a1 - a0 = 0,4959 - 0,7815 = -0,2856 m/s^2
Men kraft er jo lig med masse gange acceleration, så hvis denne bremseacceleration ganges med bilens masse, så fås bremsekraften:
F = -0,2856 m/s^2 * 817 kg = -233,4 N
Det svarer til vægten af ca. 24 kg...
Skriv et svar til: gnidningskraft
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
