Matematik
limes
30. juli 2006 af
faeces (Slettet)
Jeg har lidt problemer med denne opgave.
Hvordan får jeg hul på den?
lim {x->0}(1-cos(x^6))/x^12
Hvordan får jeg hul på den?
lim {x->0}(1-cos(x^6))/x^12
Svar #1
30. juli 2006 af Sansnom (Slettet)
Et par hints.
1) Subsituer y=x^3.
2) Forlæng derefter brøken - tænk i 3. kvadratsætning.
3) Brug, at du (håber jeg) ved, hvad lim {x->0) sin(y)/y er.
Skriv igen, hvis det ikke er hints nok.
1) Subsituer y=x^3.
2) Forlæng derefter brøken - tænk i 3. kvadratsætning.
3) Brug, at du (håber jeg) ved, hvad lim {x->0) sin(y)/y er.
Skriv igen, hvis det ikke er hints nok.
Svar #3
30. juli 2006 af faeces (Slettet)
Ok jeg prøver
1) lim {x->0}(1-cos(x^6))/x^12
lim {y->0}(1-cos(y))/y^2
2) lim {y->0}(1-cos(y))(1+cos(y))/(1+cos(y))/y^2 =
lim {y->0}(1-cos^2(y))/(1+cos(y))/y^2 =
lim {y->0}(sin^2(y))/(1+cos(y))/y^2 =
lim {y->0}(sin^2(y))/y^2 * 1/(1+cos(y))=
lim {y->0}([sin(y))/y] * 1/(1+cos(y))=
lim {y->0}[sin(y))/y] * lim{y->0}(1/(1+cos(y))=
1 * 1/2 = 1/2
OK?
1) lim {x->0}(1-cos(x^6))/x^12
lim {y->0}(1-cos(y))/y^2
2) lim {y->0}(1-cos(y))(1+cos(y))/(1+cos(y))/y^2 =
lim {y->0}(1-cos^2(y))/(1+cos(y))/y^2 =
lim {y->0}(sin^2(y))/(1+cos(y))/y^2 =
lim {y->0}(sin^2(y))/y^2 * 1/(1+cos(y))=
lim {y->0}([sin(y))/y] * 1/(1+cos(y))=
lim {y->0}[sin(y))/y] * lim{y->0}(1/(1+cos(y))=
1 * 1/2 = 1/2
OK?
Svar #4
30. juli 2006 af Sansnom (Slettet)
Super.
Du mangler dog et "i anden" to steder efter [sin(y))/y] i dine mellemregninger, men det er en lille detalje.
Du skal naturligvist også argumentere for, at y->0 <=> x->0, men det er jo trivielt og du har sikkert allerede overvejet dette.
Du mangler dog et "i anden" to steder efter [sin(y))/y] i dine mellemregninger, men det er en lille detalje.
Du skal naturligvist også argumentere for, at y->0 <=> x->0, men det er jo trivielt og du har sikkert allerede overvejet dette.
Skriv et svar til: limes
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
