Matematik

Integralregning

07. august 2006 af grisehønen (Slettet)
Jeg ved ikke helt hvordan jeg integrerer denne ligning: kvrod(25-x^2)

Er der nogen der vil hjælpe?

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. august 2006 af Duffy

S(sqrt(25-x^2) )dx =

1/2*x*(25-x^2)^(1/2)+25/2*arcsin(1/5*x) + k


Slå op i en formelsamling.

Generelt gælder

S(sqrt(a^2-x^2))dx =

x/2*sqrt(a^2-x^2)+a^2/2+arcsin(x/a)+k




Duffy




Brugbart svar (0)

Svar #2
08. august 2006 af mathon

#1 linie 6 skal være
x/2*sqrt(a^2-x^2)+ a^2/2*arcsin(x/a)+k

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. august 2006 af fixer (Slettet)

#2
Helt præcist skal den være

x/2*sqrt(a^2-x^2)+ a^2/2*Arcsin(x/a)+k

hvor Arcsin(x) er hovedværdien af arcsin(x).

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. august 2006 af Duffy

Det var godt! Så fik vi sat det fuldstændig på plads.

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. august 2006 af Benjamin. (Slettet)

#3 "Arcsin(x) er hovedværdien af arcsin(x)"
...Hvad betyder det?

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. august 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#5:
Se http://mathworld.wolfram.com/PrincipalValue.html .

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. august 2006 af Benjamin. (Slettet)

#6 Jeg har læst linket og prøvet at forstå, men det er måske heller ikke 1.-2.g-materiale?
Det ville være dejligt, hvis nogen vil uddybe...

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. august 2006 af fixer (Slettet)

#7
Miseren skyldes, at den omvendte "funktion" til sin(x) - sin^(-1)(x) - ikke er en funktion i sædvanlig forstand. Ligniningen

sin(x) = y, y E [-1,1], xER

har uendeligt mange løsninger - der er uendeligt mange værdier af x, der afbildes i samme y. For den omvendte "funktion" ville det betyde, at ethvert y kan afbildes i uendeligt mange x-værdier. Altså¨at funktionsværdien sin^(-1)(x) kan antage uendeligt mange forskellige værdier for samme x.

For at undgå dette, og dermed fastlægge sin^(-1)(x) som en funktion, er man nødt til at restringere sin(x) til et interval, hvori den har en omvendt funktion. Man skal vælge intervallet således, at sin(x) bliver en bijektion. Der er uendeligt mange muligheder.

Til eksempel kan vælges intervallet I=[-½pi,½pi]. Så bliver sin(x):I->[-1,1] en bijektion hvormed den har en omvendt funktion sin^(-1)(x):[-1,1]->I. Man betegner denne omvendte funktion Arcsin(x) og de værdier, den producerer, for hovedværdier.

Se også:
https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=156625

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. august 2006 af Benjamin. (Slettet)

#8 Mange tak for den rigtig gode forklaring.

Skriv et svar til: Integralregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.