Matematik

Vektorregning

31. august 2006 af spindocter (Slettet)
Hej alle.

Opgaven stammer fra Mat 2A, 1546:

Punkterne P,Q og R er midtpunkter for siderne i ABC, og
P(1,2) , Q(4,6) , R(8,-3)
Bestem koordinaterne til vinkelspidserne i ABC.

Jeg må sige, jeg er lidt lost i denne opgave, specielt fordi den skal løses vha. vektorer.

på forhånd tak, Frederik

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2006 af | Sveegaard | (Slettet)

Tja, du skal vel bruge det, at:

OA = PA + AQ (vel og mærke, hvis P er midt stykket CA og Q i AB).
Har ikke kigget ordentlig på stykket.

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. august 2006 af | Sveegaard | (Slettet)

Næh, sorry. Jeg tåget for hårdt lige nu:

PQ = PA + AQ (indskudsreglen)

Svar #3
31. august 2006 af spindocter (Slettet)

hmm... Det kan jeg ikke helt forstå.
Hvis jeg bruger det sidste du skrev, og sætter nogle koordinater ind, går a1 ud med a1, og a2 ud med a2?!

Brugbart svar (0)

Svar #4
31. august 2006 af jgthb (Slettet)

Du kan lave et ligningssystem for x'erne og y'erne og løse dem. Vi udnytter, at P,Q og R er midpunkter. Det gælder så, at

((x1+x2)/2,(y1+y2)/2)=(1,2)

((x2+x3)/2,(y2+y3)/2)=(4,6)

((x3+x1)/2,(y3+y1)/2)=(8,-3).

Ud fra det laver du to ligningssystemer og løser dem.

Svar #5
31. august 2006 af spindocter (Slettet)

hmm, det forstår jeg absolut ikke noget af. de forskelllige tal du giver x'erne og y'erne, hvor stammer de fra? altså, hvilket punkt hører de til?

Brugbart svar (0)

Svar #6
31. august 2006 af jgthb (Slettet)

x'erne og y'erne er a,b og c's koordinater, og det er disse du skal finde.

Svar #7
31. august 2006 af spindocter (Slettet)

okay, got that one..
næste dumme sprg: hører x1, x2 og y1, y2 så til a?!

Brugbart svar (0)

Svar #8
31. august 2006 af jgthb (Slettet)

nej. vi har tre punkter, vi skal finde. så et koordinatsæt hører til et punkt

Svar #9
31. august 2006 af spindocter (Slettet)

hmm... så forstår jeg ikke noget af det du har skrevet. kan ikke helt forstå hvad det har med vektorer at gøre, og hvordan jeg på nogen måde skulle isolere noget i de lignigner du har skrevet...

Jeg tror jeg giver op, men tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #10
31. august 2006 af jgthb (Slettet)

det jeg har skrevet er egentlig punkter, men det er fordi det er besværligt at skrive "over" hver gang, så jeg laver bare kommaer ligesom i koordinater til punkter.

Det, jeg har skrevet, kan laves om til to ligningssystemer hver med tre ligninger med tre ubekendte. Er du med så langt?

Eller skal vi bare glemme det?

Svar #11
31. august 2006 af spindocter (Slettet)

tre ligninger med tre ubekendte? - det har jeg ikke lært at løse endnu. - så tror ikke jeg kan bruge det. Altså, vi må kun bruge noget vi har lært, og opgaven er lavet til at blive løst kun med basis vektor-viden, dvs alle regnereglerne med vektor osv.

Brugbart svar (0)

Svar #12
31. august 2006 af jgthb (Slettet)

Jeg tror ikke, man lærer at løse ligninger med tre ubekendte specifikt. Men hvis du kan løse en liging med en ubekendt, kan du utrolig hurtigt lære at løse ligninger med tre ubekendte. det er ikke svært. men det er op til dig, om du vil lære det

Skriv et svar til: Vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.