Matematik

fællesnævner?

04. september 2006 af figaro8 (Slettet)
hmm hvordan finder jeg lige en fællesnævner i den her:

2a + 2b/a+b - 4b + 8a/a-b + 5a/a+b + 15ab/3a+3b

hmm kan det mon være 3ab som kan være fællesnævneren eller hvordan, det der driller er den sidste nævner med 3a+3b for kan ikke helt se hvordan og hvorledes.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2006 af eightx2 (Slettet)

Prøv lige at skrive udtrykket igen, med parenteser de rigtige steder.

Svar #2
04. september 2006 af figaro8 (Slettet)

(2a + 2b)/(a+b) - (4b + 8a)/(a-b) + (5a)/(a+b) + (15ab)/(3a+3b)

der var ikke parentesen i den i opgaven, men her er den med parenteser, og hvilken fællesnævner kan jeg bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2006 af eightx2 (Slettet)

Du kan starte med at forkorte den sidste brøk til noget med (a+b) i nævneren.

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. september 2006 af Sansnom (Slettet)

3*(a+b)(a-b)

Svar #5
04. september 2006 af figaro8 (Slettet)

4# hmm kan ik lige se hvordan du får a-b hvor kommer det minus fra?+ forklar lidt nærmere hvordan du forkortede den.

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. september 2006 af sigmund (Slettet)

#5,

Sansnom prøver at vise dig, hvilken fællesnævner, du kan bruge.

Svar #7
04. september 2006 af figaro8 (Slettet)

hmm ja ved jeg godt:)hvilket jeg også sætter pris på, men mener han så at jeg kan bruge fællesnævneren = 3a + 3b * 3a - 3b = 9a - 9b ??

Brugbart svar (0)

Svar #8
04. september 2006 af sigmund (Slettet)

#7,

Han mener, at du skal bruge fællesnævneren 3*(a+b)(a-b).

Svar #9
04. september 2006 af figaro8 (Slettet)

hmm kan ik helt se hvordan man skal kunne bruge den? i den første fx 2a + 2b/a+b skal man så bare sige = 3 * 2a + 2b/ 3 * a + b??

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. september 2006 af eightx2 (Slettet)

#9
Hvis du vil bruge fællesnævneren 3*(a+b)(a-b), skal du gange med det, der ikke står i den pågældende brøk, i dit eksempel: (2a + 2b)/(a+b) skal du så gange med 3*(a-b).

Svar #11
04. september 2006 af figaro8 (Slettet)

kan du vise mig hvad det så giver? for så kan jeg se hvilke led jeg skal gange ind i.

Brugbart svar (0)

Svar #12
04. september 2006 af sigmund (Slettet)

#9,

Lad os begynde med begyndelsen.

Vi har udtrykket

(2a + 2b)/(a+b) - (4b + 8a)/(a-b) + (5a)/(a+b) + (15ab)/(3a+3b),

som du sikkert gerne vil forkorte.

For at gøre dette, må vi skaffe samme nævner i alle brøker. Derfor finder vi en fællesnævner. Her er det oplagt, at benytte (a+b)(a-b). Vi går nu i gang med at skaffe (a+b)(a-b) i nævneren alle steder:

(2a + 2b)(a-b)/[(a+b)(a-b)] - (a+b)(4b + 8a)/[(a+b)(a-b)] + (5a)(a-b)/[(a+b)(a-b) ] + (5ab)(a-b)/[(a+b)(a-b)].

Resten af regnestykket overlader jeg til dig.


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. september 2006 af eightx2 (Slettet)

((2a + 2b)/(a+b)) gange 3(a-b) i tæller og nævner:
3(2a+2b)(a-b)/(3(a+b)(a-b))

Svar #14
04. september 2006 af figaro8 (Slettet)

ok men hvordan ved du overhovedet at den lige nøjagtigt i den der tæller og nævner skal ganges med 3(a-b) og ikke 3(a+b)

Brugbart svar (0)

Svar #15
04. september 2006 af sigmund (Slettet)

#14,

Har du læst indlæg #12?

Svar #16
04. september 2006 af figaro8 (Slettet)

ups sorry havde jeg overset;) læser det med det vuns

Svar #17
04. september 2006 af figaro8 (Slettet)

men har lige et spørgsmål, for hvordan ved du hvornår det a+b du skal gange med? og omvendt? og hvordan ved i overhovedet at den ville være den nemmeste fællesnævner, for hvordan går 3a + 3b op i (a+b)(a-c)

Brugbart svar (0)

Svar #18
04. september 2006 af eightx2 (Slettet)

#17
En fællesnævner finder du nemt ved at gange alle nævnerne i udtrykket sammen, eller gange noget sammen så du får noget der er i en anden nævner i udtrykket.

Svar #19
04. september 2006 af figaro8 (Slettet)

ja men hvis du ganger alle nævnerne sammen ville jeg mene at man fik 3a-3b så er det ikke fællesnævneren?

Brugbart svar (0)

Svar #20
04. september 2006 af sigmund (Slettet)

#19,

Et eksempel:

Vi har udtrykket 3a/(a+b) + 4b/(a-b) + 5a/(a+b). Hvordan får vi en fælles nævner her? Jo, ved at gange både tæller og nævner i den første brøk med a-b, tæller og nævner i den anden brøk med a+b, og tæller og nævner i den tredje brøk med a-b. Således fås

3a(a-b)/(a+b)(a-b) + 4b(a+b)/(a-b)(a+b) + 5a(a-b)/(a+b)(a-b) = {3a(a-b) + 4b(a+b) + 5a(a-b)}/(a+b)(a-b) = {3a²-3ab+4ab+4b²+5a²-5ab}/(a+b)(a-b) = (8a²+4b²-4ab)/(a²-b²) = 4(2a²+b²-ab)/(a²-b²).

(Så kan den vist ikke forkortes mere.)

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.