Matematik

Integralregning

05. september 2006 af dnadan (Slettet)
Sidder lige og laver nogle opgaver, og har problemet med disse:

Opgave 1)
Et forskerhold har fundet ud af, at leveren kan nedbryde alkohol med en hastighed, der kan beskrives med funktionen
f(t)=2t*exp(-0,5t)
hvor t=antal timer og f(t)= måles i gram pr. time.

- Bestem hvor mange gram alkohol leveren kan nedbryde på 2 timer.
Er dette ikk bare at sige f(2)?

- Bestem hvor mange gram alkohol leveren kan nedbryde på 12 timer.
Er dette ikk bare at sige f(12)

- Undersøg, hvor mange gram alkohol, der er i en flaske vin.
Her er jeg på herrens mark, jeg har fundet ud af hvor mange gram alkohol, der ca. er en flaske vin(ca. 80gr), dette er fundet vha. google. Man skal da ikk beregne det, jeg har nemlig kun de oplysninger som er skrevet foroven...


Opgave 2)
Når man taler om radioaktive kerne, bruger man N(t) til at betegne, hvor mange kerner der er til tiden t. Aktiviteten A(t) af disse kerne betegner, hvor mange kerner der henfalder hvert sekundt. Antag at aktiviteten for et givent stof kan beskrives ved funktionen A(t)=100*exp(-0,2t), hvor t>0 betegner tiden i sekunder.

- Beregn antallet af kerner, der er henfaldet efter 20 sekunder.
- Beregn antallet af kerner, der er henfaldet efter 1000 sekunder.
- Hvor mange radioaktive kerner var der fra starten?

Har ikke nogle oplysninger ud over det der står foroven, men kan huske fra fysik, at N'(t)=A(t), skal jeg så bare gå ud fra det, og regne derfra?

Synes bare, at det er lidt mærkeligt, at der ikk står flere oplysninger i opgaven...


Er der ikk en som kan sige, om det jeg gør er korrekt eller forkert?

Svar #1
05. september 2006 af dnadan (Slettet)

opdaterer lige...

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2006 af Benjamin. (Slettet)

Det ser rigtigt ud, så vidt jeg kan se, selvom jeg ikke er 3.g'er (regner med at noget respons er bedre end intet).
Opgave 1 og en del af opgave 2 synes at være 'deceptively simple'. I det sidste af opgave 2, tror jeg også, du er på rette spor.

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2006 af mathon

t
Sf(t)dt = antal gram nedbrudt alkohol på t
0
timer.

2
S2t*exp(-0,5t)dt
0
eller
2
S2t*e^(-0,5t)dt
0

S2t*e^(-0,5t)dt=2St*e^(-½t)dt=
2[t*e^(-½t)*(-2)-S(-2)e^(-½t)dt]=
2[-2t*e^(-½t)+2*e^(-½t)*(-2)]+k
2[-2t*e^(-½t)-4e^(-½t)]+k=
-4*e^(-½t)*[t+2]+k (hvor vi vil anvende k=0)




Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2006 af mathon

opgave 2

se
https://www.studieportalen.dk/services/fysik/node37.php
formlerne MEDERST på siden.

Svar #5
06. september 2006 af dnadan (Slettet)

#4 Dvs. sammenhængen er A(t)=-N(t) ikk sandt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. september 2006 af mathon

nej

A(t)=-dN/dt=k*N
med
k*T=ln(2) (T: halveringstiden)

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2006 af mathon

k=0.2_s^-1

Svar #8
06. september 2006 af dnadan (Slettet)

#6 mente A(t)=-N'(t)

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. september 2006 af mathon

A=k*N=(k*No)*e^(-kt)

A=100*e^(-0,2t),
hvoraf
k=0.2_s^-1 og 0.2_s^-1*No=100_s^-1
hvoraf
No=(100_s^-1)/(0.2_s^-1)=500.

Så du har N(t)=500e^(-0.2_s^-1*t)


Svar #10
06. september 2006 af dnadan (Slettet)

#9 så forstod jeg den:)
Tusind tak for hjælpen...:)


Hmmm forresten hvad menes der i opgave 1) med ' Undersøg, hvor mange gram alkohol, der er i en flaske vin.'

Skal jeg bare finde ud hvor mange gram alkohol der er i en flaske vin vha. internettet, og herefter vise hvor lang tid, det tager for leveren at nedbryde?

Eller menes der noget helt andet med opgaven?

Skriv et svar til: Integralregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.