Matematik

Parallelforskydning

05. september 2006 af sølvskål (Slettet)
Her er en opgave jeg meget gerne vil have hjælp til, hvis der er en der kan hjælpe.

Grafen for f(x) = 3(x-5)^2 - 2 kan opfattes som en parallelforskydning af grafen for en anden funktion g(x) med toppunkt i origo. Angiv forskriften for g(x). Angiv parallelforskydningen.
Funktionen h(x) = 3x^2 - 4x + 8 kan også opfattes som en forskydning af parablen dannet af g(x). Beskriv parallelforskydningen: g(x) -> h(x)

Ja jeg forstår altså bare ikke denne opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2006 af ibibib (Slettet)

Når
f(x) = a(x-p)^2-q
er (p,q) parallelforskydningen af g(x)=ax^2.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2006 af ibibib (Slettet)

Rettelse:
Når
f(x) = a(x-p)^2+q
er (p,q) parallelforskydningen af g(x)=ax^2.

Svar #3
05. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Kan du forklare lidt nærmere hvordan du gør det?

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2006 af ibibib (Slettet)

Formlen kender du vel fra din bog?
I dit eksempel er a=3, p=5 og q=-2.
Det betyder at g(x)=3x² og at parallelforskydningen er (5,-2).

Svar #5
05. september 2006 af sølvskål (Slettet)

#4 Jo det forstår jeg godt. Men skal jeg ikke have nogle "mellemregninger" på en eller anden måde? eller kan jeg der bare skrive a=3, p=5 og q=-2?

Hvordan skriver jeg så, at parallelforskydningen g(x) -> h(x) ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2006 af mathon

hvis du har en funktion
y=g(x)=ax^2 (har toppunkt i (0,0)),
hvilket vil
sige
mængden af punkter (x,ax^2)
og der parallelforskydes efter vektor(p,q)
er sammenhængen mellem et punkt(x,y) og parallelforskydnigspunktet:
x'=x+p eller x=x'-p
og
y'=y+q eller y=y'-q,
der giver
y=g(x) eller
y'-q=a(x'-p)^2=

y'=a(x'-p)^2+q
Bemærk! Når dette er indset "gider" man sjældent skrive '(mærke) på x-erne og y-erne,
hvorfor man
bare skriver
y=a(x-p)^2+q, men hvoraf det kan ses, at
parallelforskydnigen har været efter vektor
(p,q) som omtalt i
#1 og #2.

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2006 af mathon

når g(x)=ax^2 p.-forskydes efter (p,q)
fås
f(x)=a(x-p)^2+q!
Bemærk! a er fælles for g(x) og f(x).

til opgaven:
læs ovenstående oplysninger baglæns: når f(x) ser sådan ud, har g(x) set ??? ud.

g(x)???
når f(x)=3(x-5)^2 - 2 eller
f(x)=3(x-5)^2 +(-2)
a=???
p=???
q=???

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. september 2006 af mathon

...din kontrol kan så være
#4

Svar #9
06. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Kan jeg så godt skrive noget i stil med dette her:

Når
f(x) = a(x-p)^2+q
er (p,q) parallelforskydningen af
g(x)=ax^2.

y=g(x)=ax^2 (har toppunkt i (0,0)),
hvilket vil
sige
mængden af punkter (x,ax^2)
og der parallelforskydes efter vektor(p,q)
er sammenhængen mellem et punkt(x,y) og parallelforskydnigspunktet:
x'=x+p eller x=x'-p
og
y'=y+q eller y=y'-q,
der giver
y=g(x) eller
y'-q=a(x'-p)^2=

y'=a(x'-p)^2+q


a=3, p=5 og q=-2.
Det betyder at g(x)=3x² og at parallelforskydningen er (5,-2).

Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår det.




Brugbart svar (0)

Svar #10
06. september 2006 af mathon

Kan jeg så godt skrive noget i stil med dette her?

Hvor klogt er det at skrive noget, man ikke forstår og derfor ikke kan forsvare, hvis læreren "piller" i forståelsen?

Svar #11
06. september 2006 af sølvskål (Slettet)

#10
Hmm.. Det er jo ligesom derfor jeg spørger?
Er ikke sikker på at det er rigtigt, men hvis det er, har jeg forstået det.

Brugbart svar (0)

Svar #12
06. september 2006 af allan_sim

#11.
Ved du eksempelvis hvad en vektor er?

Svar #13
06. september 2006 af sølvskål (Slettet)

#12
Hvorfor spørger du om det ?

Brugbart svar (0)

Svar #14
06. september 2006 af allan_sim

#13.
Fordi du selv bruger betegnelsen i det indlæg #9, som du gerne vil skrive. Hvis du ikke forstår betydningen af en vektor, så er det nok ikke hensigtsmæssigt at bruge den betegnelse.

Svar #15
06. september 2006 af sølvskål (Slettet)

Ja ved godt hvad det betyder. Hvorfor er der ingen der bare kan svare på om det er rigtigt?

Skriv et svar til: Parallelforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.