Matematik

ligningen passer ikke.

06. september 2006 af Montavr (Slettet)
løs ved beregning ligningen 3,2*x^-5 = 4,1

har prøvet med fx. den -5'te rod af (4,1/3,2) men får det til et tal hvor når jeg sætter tallet på x'ets plads så passer det ik med at jeg får 4,1.. nogen som kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2006 af dnadan (Slettet)

Kig denne tråd igennem:
https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=251385

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2006 af allan_sim

#0.
Har du husket at sætte parentes om -5?

Svar #3
06. september 2006 af Montavr (Slettet)

nej prøver jeg lige.. men det jeg ik forstår er hvorfor man ikke bare kan sige: den -5'te rod af (4,1/3,2)= x

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. september 2006 af allan_sim

#3.
Det kan du også. Men hvis du ikke sætter parentes om -5 ved indtastning på lommeregneren, så har du i stedet fundet den 5-te rod og efterfølgende skiftet fortegn. Og det er ikke det samme.

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2006 af HorseRider (Slettet)

3,2*x^-5 = 4,1

<=>

16/5*x^5 = 41/10

gør det ikke det hele lidt nemmere..?

Svar #6
06. september 2006 af Montavr (Slettet)

okey, men ehmm hvorfor er det man skal sætte parentes om -5?.. altså kan jeg godt bare tage et tilfældigt tal og sætte på begge sider af ligehedstegnet som gør at "-5" bliver til et positivt tal eller hvordan?

Svar #7
06. september 2006 af Montavr (Slettet)

Adjunkt HorseRider og hvordan vil du så fortsætte?

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. september 2006 af dnadan (Slettet)

x^(-5) = 4,1 / 3,2 <=>
(x^(-5))^(-1/5)=(41/32)^(-1/5) <=>
x=(41/32)^(-1/5)

Svar #9
06. september 2006 af Montavr (Slettet)

3,2*x^-5 = 4,1

<=>

16/5*x^5 = 41/10

men her kan jeg ik se hvorn du får x^5, fordi fx. 3.2 = 16/5 og 4,1 = 41/10, men hvordan kan du så få x^-5 til at blive x^5 ??

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. september 2006 af allan_sim

#6.
Fordi du netop vil tage den -5-te rod. Det bliver du nødt til at fortælle lommeregneren. Sætter du ikke parentesen, tror den ikke, at dit minus hører sammen med dit 5.

Et simplere eksempel:

Udregn kvadratet på -5.
Kvadratet vil sige at opløfte i 2. potens. Hvis jeg på lommeregneren blot skriver -5², så får jeg -25 som resultat, fordi den opfatter det som kvadratet på 5 efterfulgt af et fortegnsskift. Sættes parentesen om -5 opfatter den det korrekt og giver 25 som resultat.

Svar #11
06. september 2006 af Montavr (Slettet)

ehmm jamen er det da ik også forkert at det giver 25, det skal da også give -25? :(

Brugbart svar (0)

Svar #12
06. september 2006 af allan_sim

#11.
Nej da.
Ethvert tal opløftet i 2. potens bliver positivt. At opløfte i 2. potens vil jo sige at gange tallet med sig selv. Og produktet af to negative tal er som bekendt positivt.

Svar #13
06. september 2006 af Montavr (Slettet)

okey.. ehmm men du siger et hvert opløftet tal er positivt(fordi -*- =+)

men her opløfter vi jo ik, men gør det modsatte, altså tager den -5'te rod af (4,1/3,2), så hvad har det med noget positivt at gøre?.. undskyld hvis jeg ikke forstår så godt.. håber du forklarer det godt..

Brugbart svar (0)

Svar #14
06. september 2006 af allan_sim

#13.
Jeg brugte kvadratet som et eksempel på, at lommeregneren skal have instruks i, hvad der hører sammen. Da du vil tage -5-te roden og netop ikke vil tage 5-te roden for derefter at skifte fortegn, så må du fortælle lommeregneren, at det er -5, der er brug for. Det gøres ved at sætte en parentes.

Svar #15
06. september 2006 af Montavr (Slettet)

okey.. ehmm forstår godt nu måske.. hehe men jeg har en grafregner hvor jeg kan skrive -5 (altså hvor minus'et kommer først, men hvorfor opfatter grafregneren) så -5 som 5- te rod.

Brugbart svar (0)

Svar #16
06. september 2006 af eightx2 (Slettet)

#15
Fordi den tror - er faktoren -1. Du skal bare skrive (-5)x'te rod af... eller lignende på din lommeregner.

Skriv et svar til: ligningen passer ikke.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.