Matematik

Asymptoter

10. februar 2004 af Blubb (Slettet)
Jar har store problemer med, at lave en relativ simpel opgave. Jeg kan nemlig slet ikke finde ud af alt det der med grænseværdier og asymptoter. Jeg håber virkelig, at der er nogen der gider hjælpe mig.

En funktion f er givet ved

f(x) = 2x + 5 + 1/x^2

Grafen for f har to asymptoter
Bestem en ligning for disse.

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2004 af Brian (Slettet)

Du skal lægge mærke til, at 1/x^2 bliver meget, meget lille, når x bliver meget stor (eller meget negativ).

D.v.s. for kæmpestore værdier af x, kan du skrive

f(x) = 2x + 5 + 1/x^2 =
f(x) = 2x + 5 + næsten 0

Men det betyder, at f(x) er meget tæt på

f(x) ~ 2x + 5

Men det er jo ligningen for en ret linie. Argumentet ovenfor siger netop at grafen for f nærmer sig tættere og tættere til denne linie jå større (eller mere negativ x bliver).

Tegn grafen for f sammen med denne linie for x mellem -5 og 5, så vil du se hvad jeg mener.

U fra grafen kan du så også se, hvad der sker når x kommer meget tæt på 0. Præcis 0 kan x jo ikke få lov til at være... hvorfor?

Håber dette sparker dig igang!

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2004 af Brian (Slettet)

Nåja, jeg glemte jo lige den væsentlige pointe, at sådan en linie, som en funktions graf nærmer sig mere og mere til - det er jo netop asymptoten...

Svar #3
10. februar 2004 af Blubb (Slettet)

Jeg forstår ikke rigtig hvad du mener med dette udtryk:

(x) = 2x + 5 + 1/x^2 =
f(x) = 2x + 5 + næsten 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. februar 2004 af Brian (Slettet)

Jo, med x lig med f.eks. 5 bliver

1/x^2 = 1/25 = 0,04



f(x) = 2x + 5 + 0,04

Med x = 100 bliver

1/x^2 = 1/10000 = 0,0001

således at

f(x) = 2x + 5 + 0,0001

O.s.v - du kan se at med større og større x, så bliver det du skal læge til 2x + 5 mindre og mindre - d.v.s. f's graf nærmer sig til denne linie. Værre er det sådan set ikke :-)

Svar #5
10. februar 2004 af Blubb (Slettet)

nå, men så siger jeg mange tak for hjælpen Brian :)

Skriv et svar til: Asymptoter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.