Matematik

Bestem ligning

09. september 2006 af wwwhej (Slettet)
Hej alle sammen..

I et koordinatsystem er A(0,0) og B(6,4)

Bestem ligning for midtnormalen m til linjestykket AB

m skærer koordinatsystemets førsteakse i punktet C

Beregn afstanden CB

Jeg kan ikke finde ud af nogen af dem så håber nogen kan hjælpe!

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2006 af ibibib (Slettet)

Start med at finde hældningen for og midtpunktet af linjestykket AB.

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2006 af Malene2005 (Slettet)

Som ibibi har skrevet, skal du først finde hældningen, da linjens ligning kræver man har hældningen, og hældningen finder du vha. følgene formel:

a= y2-y1/x2-x1

Hvor er er hældningen(den som du finder) x'erne og y'erne er de punkter du allerede har fået i opg.

Når du har fundet hældningen (a), kan du bruge følgende formel, til at finde linjens ligning:

y-yo=a(x-x0) eller y=ax+b.

Efter lidt øvelse, vil det her være noget af det nemmeste inde for matematik (:
Held og lykke du (:

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2006 af Malene2005 (Slettet)

Rettelse:

Hvor a er hældningen(den som du finder) x'erne og y'erne er de punkter du allerede har fået i opg.


Svar #4
09. september 2006 af wwwhej (Slettet)

jamen når jeg så har linjens ligning har jeg da ikke ligningen for midtnormalen m har jeg det?

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2006 af ibibib (Slettet)

Nej, sikkert ikke. Du skal bestemme hældningen for en lije der er vinkelret på linjestykket AB.

Svar #6
09. september 2006 af wwwhej (Slettet)

ja men hvordan gør man så det?

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2006 af eightx2 (Slettet)

#6
Ligningen for linjen gennem A og B har du sikkert på formen y=ax+b, hvor a er hældningskoefficienten.

Fra analytisk geometri har vi, at hvis to linjer med ligningerne y=ax+b og y=cx+d står vinkelret på hinanden, er a*c=-1, altså hældningskoefficienterne for de to linjer ganget sammen giver -1.

Og til din opgave ved du, at midtnormalen står vinkelret på linjen gennem A og B, og går gennem midtpunktet mellem A og B.

Svar #8
10. september 2006 af wwwhej (Slettet)

ved stadig ikke hvordan jeg skal regne opgaven!

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. september 2006 af ibibib (Slettet)

Hvor er du gået i stå?

Svar #10
10. september 2006 af wwwhej (Slettet)

er slet ik kommet igang!

Ved godt hvordan man normalt finder en linje ligning men nu er det altså en midnormals ligningen og der ved jeg slet ikke hvordan man gør.

Brugbart svar (0)

Svar #11
10. september 2006 af eightx2 (Slettet)

Prøv at læse #7.

Brugbart svar (0)

Svar #12
10. september 2006 af Felic (Slettet)

A(0,0) og B(6,4)= A(x1,y1) og B(x2,y2).

Du finder hældningen a ved hjælp af a=(y2-y1)/(x2-x1).

Så bruger du formlen y-yo=a(x-x0) hvor du indsætter 2 tal fra oven, (x0 betyder du kan vælge mellem x1 eller x2, det samme med y0).

Så har du en ligning igennem A(0,0) og B(6,4). Det du nu gør er at finde en VINKELRET linie på den ligning du LIGE har fundet... Vinkelrette linier (2 liner der er 90grader på hinanden) skal have følgende ligning: a*c=-1. Du har a, da det er hældningen du fandt ud af for lang tid siden, og så isolerer du c.

Og som de andre så siger: Og til din opgave ved du, at midtnormalen står vinkelret på linjen gennem A og B, og går gennem midtpunktet mellem A og B.

Slå så op og find formlen for en midtnormal som skal være imellem halvejs vinkelret på A og B.

Det bliver rimelig simpelt senere tro mig.




Brugbart svar (0)

Svar #13
04. februar 2016 af JVBeier (Slettet)

Hej, undskyld jeg vækker denne samtale igen, men jeg kan finde ud af at finde a fra midtnormalen i en ligning y=ax+b men jeg kan ikke regne ud hvordan man finder b


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. februar 2016 af Helpmepleaseee (Slettet)

Du fandt a således:

a= (y2-y1)/(x2-x1)

Du finder b således hvor du indsætter a som du fandt lige før:

b= y1-a·x1


Skriv et svar til: Bestem ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.