Matematik

Bestem tallet a

09. september 2006 af trudifrudi (Slettet)
Håber nogen kan hjælpe mig!

I et koordinatsystem er en linje l bestem ved ligningen:

x+3y-100=0

og en linje m bestemt ved ligningen:

ax-5y+1=0

hvor a er en konstant

Bestem tallet a således at l er vinkelret på m

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2006 af det.dean (Slettet)

Hehe.. Den er faktisk nem nok den opgave.. Når tog linjer skal så vinkelret på hinanden ved man at de 2 tals hældningskoefficient gange hinanden er lig -1.. Altså

a_l * a_m = -1

Og hældningskoefficient for l finder ud ved at omskrive på udtrykket.. Det skulle gerne give -1/3, men tjek selv efter..

Så siger du bare at

a_m = -1 / -1/3 = 3

Håber det hjalp

//det.dean

Svar #2
09. september 2006 af trudifrudi (Slettet)

øh altså forstår det ikke helt så håber du kan forklare det på en anden måde!

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2006 af mortend6 (Slettet)

hvis du isolere Y i begge formler, så får du sikkert noget der ligner formlen for en ret linie,
y =ax+b

hvor a er hældningskoefficienten

når du så har de to a'er kan du lave en lille ligning, hvor du siger
a for den ene formel gange a for den anden og sætte den lig med -1..
isoler så a, og du har svaret

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2006 af mortend6 (Slettet)

en lille hjælp til det sidste jeg skrev:
a/5 * 1/3 = -1

Svar #5
09. september 2006 af trudifrudi (Slettet)

hvorfor bliver det a/5*1/3=-1

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2006 af ibibib (Slettet)

Skriv dine mellemregninger, når du isolere y.

Svar #7
10. september 2006 af trudifrudi (Slettet)

jamen har ikke nogen mellemregninger for ved ikke hvordan man skal gøre

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2006 af ibibib (Slettet)

Når du isolerer y "flytter du alt det andet" over på den anden side af lighedstegnet:
x+3y-100=0
3y = -x+100
y = -1/3·x + 100/3
Denne linje har derfor hældningen -1/3.

Svar #9
10. september 2006 af trudifrudi (Slettet)

okay og det andet a giver a/5 det får jeg det også til.

så bliver det a/5*1/30-1

bliver a så -5/3..?

Brugbart svar (0)

Svar #10
10. september 2006 af mortend6 (Slettet)

næsten.. det bliver -3/5

Skriv et svar til: Bestem tallet a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.