Fysik

radioaktivitet

14. september 2006 af Lisa02 (Slettet)
En der kan forklare på en meget meget let måde, hvad radioaktivitet er, "overordnet"

tak

Brugbart svar (1)

Svar #1
14. september 2006 af Stenalt (Slettet)

Meget enkelt... Radioaktivitet er når isotoper af et stof bliver uastabilt og derfor henfalder til et andet isotop...

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2006 af mathon

Ved radioaktivitet forstår man en ustabil kernes evne til at udsende ioniserende stråling (radioaktiv stråling). Radioaktiviteten kan hverken påvirkes fysisk eller kemisk. Man betegner det som den ustabile kernes radioaktive henfald, hvorved kernen undergår en bestemt ændring.

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2006 af frede000 (Slettet)

Radioaktivitet er betegnelsen for de bølger, som bliver sendt ud fra radioaktive stoffer. Bl.a. Uran eller en atomreaktor udsender sådan nogle bølger. I små mængder er det ganske uskadeligt, men i større doser blir det meget farligt. Radioaktiviteten kan nemlig gå ind og ændre på vores celler. D.v.s, at cellekernen der indeholder kromosonerne "arvemateriale" bliver ødelagt.

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2006 af Stenalt (Slettet)

#2 og 3:
Der er ikke noget der hedder "radioaktiv stråling" og radioaktivitet er derfor heller ikke betegnelsen for de "bølger der udsendes ved rediaktivitet". Desuden består strålingen ikke kun som bølger... gammahenfald er bølger, mens resten er partikulære henfald...

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

#4:

Hvorfor er der ikke noget som hedder "radioaktiv stråling"?

Svar #6
14. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

hvad vil det sige, at et stof bliver ustabilt?

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

#6:

Det betyder, at de "går i stykker" (henfalder). De kan finde på at smide et stykke af kernen og dermed blive til et helt nyt atom - et nyt grundstof.

Svar #8
14. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

aha..
ligesom, uran-atomet gør?

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. september 2006 af Stenalt (Slettet)

#4
Ja hvorfor kalder man ikke Jorden for højtaler... Det går man bare ikke...
at noget er radioaktivt betyder at et givent stof er ustabilt og derfor henfalder... Derfor er stoffet radioaktivt... Når strålingen der udsendes ved et henfald ikke henfalder yderligere er strålingen derfor ikke radioaktiv...
# 6
Ustabiliteten kan skyldes en række faktorer... nu ville du jo have det skulle holdes enkelt så... Der nogle kræfter nukleonerne (protoner og neutroner) imellem der sørger for at holde kernen sammen... Hvis der så f.eks. er for mange nukleoner vil balancen i kernen blive skæv og kernen vil derfor f.eks dele sig i to... og ved denne deling udsendes der så stråling...

Brugbart svar (1)

Svar #10
14. september 2006 af mathon

#6
instabil = ustabil energibalance i kernen.

Brugbart svar (0)

Svar #11
14. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

#8:

Ja.

Svar #12
14. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

#6
Og hvordan bliver de det?

Svar #13
14. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

hov.. ikke noget #10
tak for din hjælp :-)

Svar #14
14. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

altså, ustabilt vil altså sige at atomet har flere eller mindre neutroner(isotoper) end den skal have?
Det er derfor den sender strålinger.

Bare et JA/NEJ spg. så jeg ikke blivet forvirret.

Brugbart svar (1)

Svar #15
14. september 2006 af sigmund (Slettet)

#14,

Et delvist ja. Neutroner og isotoper er ikke det samme.

Svar #16
14. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

nej nej, jeg mente bare at det bliver kaldt isotoper når der er flere eller mindre antal neutroner i en atomkerne.

Brugbart svar (0)

Svar #17
14. september 2006 af sigmund (Slettet)

#16,

Netop!

Svar #18
14. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

men hvad mener man så med at det "går i stykker" (henfalder) som de også kalder det.
Betyder det bare at isotperne er gået i stykker?

Brugbart svar (0)

Svar #19
14. september 2006 af mathon

her må du lige åbne en bog og sætte dig ind i hvad alfa-, beta- og gammahenfald vil sige!

Svar #20
14. september 2006 af Lisa02 (Slettet)

Ok, det gøre j så..

Men hvis man skulle forstå et radioaktivitet.
Så er det atomkernen der ændres, samtidig med at den udsender stråling.
Dvs, først Uran = 1 stråling. Omdannes nu til et nyt grundstof. Polonium, derefter radium.
Sådan fortsætter den bare..
Indtil den når til helium = alfa-strålingen.

Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.