Fysik

termisk energi og varme

14. september 2006 af Chimmi (Slettet)
Hej, jeg har en opg, der lyder sådan: Du skal opvarme 0,75 L vand i en aluiniumskedel. Kedlen vejer 0,45 kg. Begyndelsestemperaturen af vand og kedel er 12 grader celsius. Kedlen tilføres en elektrisk effekt på 1,8 kW.
a) beregn den tilførte varmemængde i 1 min.

hvordan gøres det? Nogen der kan hjælpe mig..

Svar #1
14. september 2006 af Chimmi (Slettet)

Noegn der i det mindste kan gi' mig en lille hint..? Eller formlen der skal bruges til det?...

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2006 af Stenalt (Slettet)

Du ved at der tilføres 1800 J/s... så ved du også hvor meget der er kommet på et minut... du ved hvilke materiualer du skal varme op så du kigger derfor på den specifikke varmekapacitet for de to materialer.. håber det kan hjælpe lidt...

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

Q = m * c * deltaT

Q = Tilført energi
m = Masse
c = Specifik varmekapacitet
deltaT = Ændring af temperaturen. (Tslut - Tstart)

Svar #4
15. september 2006 af Chimmi (Slettet)

#3: ´jeg har jo ikk fået oplyst hvad Tslut er.. Så hvordan løser jeg det..?

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

Well, jeg har allerede glemt det basale om termisk energi. Men så vidt jeg huske går du som følgende:

E = P * delta[t]

E = 1,8 kW * 1 min

E = 108 kJ

Dette er vidst den tilførte varmemængde. Beklager min forviring i #3, da det ikke er det som sprøgmålet går ud på.

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

Jeg smutter nu. Men hvis du skal finde sluttemperaturen kan du gøre som følgende:

Indsæt værdien for E som Q:

Q = m_vand * c_vand * (T_slut - T_start) + m_kedel * c_kedel * (T_slut - T_start)

c_kedel = specifik varmekapacitet for aluminium.

Isoler så T_slut i ovenstående formel.

Godnat! :-)

Svar #7
16. september 2006 af Chimmi (Slettet)

Hey, tak for hjælpen. Har et andet spørgsmål til opgaven. Hvoordan finder jeg temperaturstigningen af kedel med vand på 1 min.?

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

#7:

Find sluttemperaturen (#6). Træk så starttemperaturen fra denne værdi.

deltaT = T_slut - T_start

-----

Evt. kan du bare isolere deltaT i tilvækstformlen af de to emner som bliver opvarmet. (#3)

Svar #9
16. september 2006 af Chimmi (Slettet)

hm.. er lost nu. Hvordan der det man isolere T_slut inde i parentesen.? I #6 er der 2 T_slut..

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. september 2006 af htebasile (Slettet)

hmm... tror faktisk, at jeg har haft samme opgave sidste år!

hvilken bog bruger du?

Svar #11
16. september 2006 af Chimmi (Slettet)

Jeg bruger bogen: Fysik AB bogen1 som er udgivet åt 2005

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

#9:

Du ganger ind i parentesen.

Q = m_vand * c_vand * (T_slut - T_start) + m_kedel * c_kedel * (T_slut - T_start)

<=>

T_slut = [Q + (m_vand*c_vand*T_start) + (m_kedel*c_kedel*T_start)]/[(m_vand*c_vand)+(m_vand*c_vand)]

Brugbart svar (0)

Svar #13
16. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

Rettelse til #12:

T_slut = [Q + (m_vand*c_vand*T_start) + (m_kedel*c_kedel*T_start)]/[(m_vand*c_vand)+(m_kedel*c_kedel)]

Brugbart svar (0)

Svar #14
16. september 2006 af -Zeta- (Slettet)

Jeg får sluttemperaturen til 42,524 grader celsius.

Svar #15
17. september 2006 af Chimmi (Slettet)

Tak ,ska du ha. Hvis jeg ska finde hvor lang tid der går før vandet koger, så ska jeg bruge formlen:
P=E/t
<=> t=E/P.
E= 108kJ
P=1,8 kW.. men det kan jo ikke passe at det er disse tal der ska indsættes. For jeg ska gerne få svaret ud i sek..
nogen der kan hjælpe.? det er en aflevering jeg har for til i morgen..

Svar #16
17. september 2006 af Chimmi (Slettet)

nogen der kan svare mig..?

Brugbart svar (0)

Svar #17
17. september 2006 af Peden (Slettet)

#15:
J / J/s giver dig også et resultat i sekunder. Der står Joule divideret med J divederet med sekunder. Når man skal dividere med en brøk svarer det til at gange med den omvendte, så omskrevet er det: Joule gange (sekunder over joule). Joule og joule reduceres, og tilbage har du sekunder.

Skriv et svar til: termisk energi og varme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.