Fysik

gitterkonstant

23. september 2006 af Chimmi (Slettet)
laserlys med bølgelængden 632,8 nm sendes gennem et optisk gitter. Gitteret har 100 ridser pr. mm.
a) beregn gittekonstanten i nm..
hvordan gør jeg det..?
skal jeg dividere disse to tal.? altså efter at ha lavet bølgelængden om til nm..?

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2006 af mathon

1_mm = 10^6_nm

d = 10^-2_mm = 10^-2*10^6_nm

d = 10^(-2+6)_nm

d = 10^4_nm

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2006 af mathon

...hvorfor det spameri?

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2006 af mathon

#2
...undskyld: det var IKKE her...

Svar #4
23. september 2006 af Chimmi (Slettet)

1#.. er ikk lige helt med. 10^4nm er det svaret eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2006 af mathon

ja!

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2009 af mikkkkel (Slettet)

og hvordan kommer du frem til det ??


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2009 af mathon

1 nm = 10-9·(1 m) = 10-9·(103 mm) = 10-9+3 mm = 10-6 mm

eller

1 mm = 106 nm


Brugbart svar (2)

Svar #8
19. december 2011 af Freden (Slettet)

Hej, jeg ved denne tråd er gammel, men jeg vil lige besvare den lidt mere sprogligt end mathon, da det ser ud til folk stadig går ind og kigger på den:

Gitterkonstanten er afstanden mellem to ridser.

Du har et gitter med 100 ridser pr. mm.

1 mm er det samme som en million nm, altså 1 mm = 10^6 nm.

Hvis der er 100 ridser pr. mm, vil afstanden mellem to ridser være 1/100 mm. Dette skal nu omregnes til nm: 10^-2*10^6=10^(-2+6)=10^4

Gitterkonstanten vil da være 10000 nm - der er altså 10.000 nanometer i mellem to ridser i gitret. Bemærk at gitterkonstanten udelukkende afhænger af gitret, og ikke bølgelængden af lyset, der bliver sendt igennem det.

 

Mvh. Frederik


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. november 2012 af Danibelle (Slettet)

Hvor mange ordener vil der så være i interferensmønstret bag ved gitteret? :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
28. november 2012 af mathon


              nmax = [d/λ] = [104 nm) /(632,8 nm)] = 15

  når [x] betyder helværdien af x


Skriv et svar til: gitterkonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.