Matematik

Mathon....???

24. september 2006 af ASLAK (Slettet)
hejsa Mathon.... jeg sidder og laver opgave..og så var jeg lige inde i oversigt af spurgte opgaver...Så fandt jeg dette:

a
[e^x + e^(-x)]=8
0

hvoraf
e^a+e^(-a)=10

der ganges igenmem med e^a:
(e^a)^2+1=10e^a

(e^a)^2-10e^a+1=0;
vi sætter z=e^a,
hvoraf
z^2-10z+1=0
med rødderne
z1=5-sqr(24) og z2=5+sqr(24)
eller da z=e^a

e^a=5-sqr(24)=ca. = 0.10, hvilket IKKE er en mulighed, da e^x er en voksende funktion gennem (0,1), så e^a>1 for x>0
eller
e^a=5+sqr(24)=2sqr(6)+5>5
der logaritmeres:

ln(e^a)=ln(5+sqr(24)),
hvoraf
du beregner a.

kan du ikke forklare nærmere, da jeg sidder og laver præcis samme opgave???
ltså det jeg ikke forstår er hvordan du får 10 osv...

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2006 af mathon

a
[e^x + e^(-x)]=8
0

[e^a + e^(-a)-(e^0 + e^(-0))]=8

[e^a + e^(-a)-(e^0 + e^(0))]=8

[e^a + e^(-a)-(1 + 1)]=8, da a^0=1 for a forskellig fra 0 (pr definition)

e^a + e^(-a)-2=8

e^a + e^(-a) = 10

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2006 af mathon

e^a+e^(-a)=10

der ganges igenmem med e^a:

e^a*e^a + e^(-a)*e^a = 10*e^a

(e^a)^2 + e^(-a+a) = 10*e^a

(e^a)^2 + e^0 = 10*e^a

(e^a)^2 + 1 = 10*e^a

(e^a)^2 - 10*e^a + 1 = 0

Skriv et svar til: Mathon....???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.