Fysik

Nyttevirkning/eftervarme

28. september 2006 af mighej (Slettet)
Jeg har lvet et forsøg, hvor man skal af to omgange regne nyttevirkningen ud for en kogeplade, som varmer noget vand op i en gryde. Formlen for nyttevirkning er n=Eudnyttet/Etilført * 100%. I delen med eftervarme kan jeg ikke hitte rundt i, hvad jeg jeg skal skrive som Etilført.. Nogen, som kan hjælpe??

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2006 af Downunder1982 (Slettet)

n er lig med virknings graden. Er det der du er i tvil om hvad du skal smide ind i formlen

Svar #2
28. september 2006 af mighej (Slettet)

jeg er i tvivl om, hvad jeg skal skrive som Etilført, når jeg ikke decideret tilfører noget strøm, men opvarmer vandet med eftervarmer

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2006 af Downunder1982 (Slettet)

Kan du ikke vise opgaven?

Svar #4
28. september 2006 af mighej (Slettet)

ehm.. noget med:

(Med eftervarme)
• ΔEudnyttet = ΔEvand = mvand∙cvand∙ ΔT, hvor ΔT = t3 – t1

ΔEudnyttet = ΔEvand = 0,818 kg * 4180 * (82,2 ˚C – 23 ˚C)

ΔEudnyttet = ΔEvand = 0,818 kg * 4180 * 59,2 ˚C
ΔEudnyttet = ΔEvand =


• ΔEtilført omregnes til Joule:

X antal kWh * 3´600´000 J/kWh = Joule.

0,00 kWh * 3´600´000 J/kWh =


• Nyttevirkningen:





Svar #5
28. september 2006 af mighej (Slettet)

okai, det gad den så ikke.. prøver igen

Svar #6
28. september 2006 af mighej (Slettet)

Med eftervarme


deltaE(udnyttet) = ΔE(vand) = m(vand)∙c(vand)∙ deltaT

deltaE(udnyttet)=deltaE(vand) = 0,818 kg * 4180J/kg*grad * 59,2 grade celsius = 202´419,008J



DeltaEtilført omregnes til Joule:

X antal kWh * 3´600´000 J/kWh = Joule.

0,00 kWh * 3´600´000 J/kWh = o J


Nyttevirkningen:
n = deltaE(udnyttet) / deltaE(tilført) * 100%
n= 202´419,088J / ??! J = nyttevirkningen

jeg ved ikke hvilket tal det er, som jeg skal sætte ind ved ??! J

Mere forståeligt??

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2006 af Downunder1982 (Slettet)

Ja det hjalp lidt, hvor kommer energien fra?

Svar #8
28. september 2006 af mighej (Slettet)

fra en kogeplade, men her er det eftervarmen, som er energikilden..

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. september 2006 af Downunder1982 (Slettet)

ja men der må komme noget energi fra et sted?

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. september 2006 af Downunder1982 (Slettet)

Og den energi er vel opgivet et sted...

Svar #11
28. september 2006 af mighej (Slettet)

nej... kun eftervarmen... der er to dele i forsøget... første del kan jeg godt finde ud af, for der skal man regne nyttevirkningen ud, når energien kommer fra kogepladen. Men i anden del er det eftervarmen, som er energien og delta-t er forskellen mellem vandets starttemperatur og den højest fremkommende temperatur ved eftervarmen. (der slukkes for kogepladen, når vandet når 65 grader, og derefter regnes del 1)

Svar #12
28. september 2006 af mighej (Slettet)

igen, som kan hjælpe??

Brugbart svar (0)

Svar #13
28. september 2006 af mathon

ved du ikke noget om kogepladens effekt og den tid, den blev brugt?

Brugbart svar (0)

Svar #14
28. september 2006 af Molle (Slettet)

Eftervarmen er er jo også energi, som kommer fra kogpladen, så umiddelbart vil jeg tro, at skal lade E(tilført) være den samme begge steder (selvom den er mindre, hvis du ikke har taget eftervarmen med). Så skal du bare ændre på E(udnyttet), som jo er forskellig, idet du udnytter mere, hvis du lader den stå, så vandet også optager eftervarmen.

Svar #15
28. september 2006 af mighej (Slettet)

Molle: Vi skulle ikke tage tid i opgaven, men har disse oplysninger:
Masse(gryde)0,544kg, M(total)1,362kg, M(vand)0,818kg, temperatur(start)23 grader, t(ved stop for varmetilføring vha. grydepladen)65,6 grader, t(ved højeste temperatur ved tilførsel af eftervarme)82,2 grader, deltaEnergiTilført(fra man tænder fra kogepladen ved vandtemperaturen 23 grad, til man slukker for kogepladen ved vandtemperaturen 65,6 grader)

Skriv et svar til: Nyttevirkning/eftervarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.