Matematik

cirkeltangent_udledelse

09. oktober 2006 af mathon
med cirklen på formen:

(x-c1)^2 + (y-c2)^2 = r^2

udledes en formel for cirkeltangenten i (xo,yo):

der differentieres: (implicit, da y er en funktion af x)
2*(x-c1) + 2(y-c2)dy/dx = 0,
der
divideres igennem med 2

(x-c1) + (y-c2)dy/dx = 0

dy/dx isoleres

dy/dx = -(x-c1)/ (y-c2)

herfra og nedefter anvendes index o på x og y, når der er tale om punkter på cirklen. Andre (x,y) er øvrige punkter på tangenten:

dy/dx = -(xo-c1)/ (yo-c2)

almen tangentligning

y-yo = dy/dx*(x-xo)

y-yo = -(xo-c1)/ (yo-c2)*(x-xo)

(yo-c2) (y-yo) = -(xo-c1) (x-xo)

(yo-c2) y -(yo-c2) yo = -(xo-c1)x +(xo-c1)xo

(xo-c1)x + (yo-c2) y = (xo-c1)xo + (yo-c2) yo

(xo-c1)(x-c1) + (xo-c1)c1 + (yo-c2)(y-c2) + (yo-c2)c2 = (xo-c1)xo + (yo-c2) yo

(xo-c1)(x-c1) + (yo-c2)(y-c2) = (xo-c1)xo - (xo-c1)c1 + (yo-c2) yo - (yo-c2)c2

(xo-c1)(x-c1) + (yo-c2)(y-c2) = (xo-c1)(xo-c1) + (yo-c2)(yo-c2)

(xo-c1)(x-c1) + (yo-c2)(y-c2) = (xo-c1)^2 + (yo-c2)^2,
hvoraf

cirkeltangenten i (xo,yo) som fremover kan anvendes på lige fod med andre standardformler:

(xo-c1)(x-c1) + (yo-c2)(y-c2) = r^2



Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2007 af C_hip (Slettet)

Virker formlen også når det gælder punkter som ikke ligger på cirklen?

Svar #2
19. november 2007 af mathon

gælder naturligvis KUN punkter, som ligger PÅ cirklen

(xo-c1)^2 + (yo-c2)^2 = r^2

Svar #3
19. november 2007 af mathon

hvor (xo,yo) er røringspunktet

for alle øvrige på tangenten liggende punkter P(x,y) - som jo ligger udenfor cirklen
gælder

(xo-c1)(x-c1) + (yo-c2)(y-c2) = r^2,

som kan reduceres til formen
y = ax + b, når

(xo-c1) og (yo-c2) kan beregnes og C(c1,c2) og r er kendt



Svar #4
25. marts 2008 af mathon

#1
i
(xo-c1)(x-c1) + (yo-c2)(y-c2) = r^2

er (x,y) et vilkårligt fra (xo,yo) forskelligt punkt på tangenten, dvs. punkter udenfor cirklen MEN på tangenten

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2011 af Amalie3105 (Slettet)

 Hvis jeg så har en cirkel med C(6,4) og et punkt A(1,1) på cirklen og skal finde en tangent hertil, hvad er så x0, y0, x, y og c1, c2?


Svar #6
20. januar 2011 af mathon

                      cirkelligning:
                                                   (x-6)2 + (y-4)2 = (√34))2

                      cirkeltangent i A(1,1)

                                                   (1-6)(x-6) + (1-4)(y-4) = 34

                                                   (6-1)(x-6) + (4-1)(y-4) = -34

                                                   5(x-6) + 3(y-4) = -34

                                                   5x - 30 + 3y - 12 = -34

                                                   5x + 3y = 8

                                                   y = -(5/3)x + (8/3)

                                                 


Svar #7
20. januar 2011 af mathon

i øvrigt er denne tråd forbeholdt
udledning af cirkeltangentligningen,
hvorfor yderligere indlæg FRABEDES!!!


Skriv et svar til: cirkeltangent_udledelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.