Fysik
Ioniseringer i kroppen (hints)
10. oktober 2006 af
ma_thilde (Slettet)
Hej..
Jeg er usikker på om jeg har lavet denne opgave rigtig, men her kommer den alligevel:
Ioniseringer i kroppens celler er uundgåelige som følge af den bestårling, vi udsættes for fra det naturlige miljø, jf. af en årlig ækvivalent dosis på 4mSv. For simpelhedens skyld kan vægtfaktoren sættes til 1.
a) Hvor megen energi tilføres kroppen på en gennemsnitsperson på 70 kg herved i løbet af et år?
MINE BEREGNINGER:
Ækvivalent dosis: 4mSv
Vægtfaktoren: 1
Massen: 70 kg
deltaE = D * m
deltaE = 4mSv * 70 = 280 (enheden?)
_________________________________________________________
En ionisering kræver skønsmæssigt en tilført energi på 5,0 aJ.
b) Hvor mange ioniseringer sker der i denne gennemsnitspersons krop i løbet af et år henholdsvis et sekund?
- Nogle der kan hjælpe mig med denne opgave?
På forhånd tak
Mathilde
Jeg er usikker på om jeg har lavet denne opgave rigtig, men her kommer den alligevel:
Ioniseringer i kroppens celler er uundgåelige som følge af den bestårling, vi udsættes for fra det naturlige miljø, jf. af en årlig ækvivalent dosis på 4mSv. For simpelhedens skyld kan vægtfaktoren sættes til 1.
a) Hvor megen energi tilføres kroppen på en gennemsnitsperson på 70 kg herved i løbet af et år?
MINE BEREGNINGER:
Ækvivalent dosis: 4mSv
Vægtfaktoren: 1
Massen: 70 kg
deltaE = D * m
deltaE = 4mSv * 70 = 280 (enheden?)
_________________________________________________________
En ionisering kræver skønsmæssigt en tilført energi på 5,0 aJ.
b) Hvor mange ioniseringer sker der i denne gennemsnitspersons krop i løbet af et år henholdsvis et sekund?
- Nogle der kan hjælpe mig med denne opgave?
På forhånd tak
Mathilde
Svar #1
11. oktober 2006 af mathon
1 Sv = 1 joule pr. kg, vægtet med hensyn til biologisk effektivitet og vævsfølsomhed
a)
280_mJ pr år
b)
antal ioniseringer pr. år:
280*10^-3_J/(5.0*10^-18_J/stk)= 5.6*10^16_stk
antal ioniseringer pr. sekund:
1_år = ca. 3.156*10^7_s
antal pr. sekund:
5.6*10^16_stk/år / (3.156*10^7_s/år) = ca. 1.8*10^9_stk/s
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
se iøvrigt
http://www.beredskabsstyrelsen.dk/nuc/Per%20Hedemann%20artikel.htm
a)
280_mJ pr år
b)
antal ioniseringer pr. år:
280*10^-3_J/(5.0*10^-18_J/stk)= 5.6*10^16_stk
antal ioniseringer pr. sekund:
1_år = ca. 3.156*10^7_s
antal pr. sekund:
5.6*10^16_stk/år / (3.156*10^7_s/år) = ca. 1.8*10^9_stk/s
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
se iøvrigt
http://www.beredskabsstyrelsen.dk/nuc/Per%20Hedemann%20artikel.htm
Svar #2
11. oktober 2006 af ma_thilde (Slettet)
Mine øjne er ved at kolapse... så jeg tror jeg stiller spørgemål imorgen..
Godnat mathon :D
Godnat mathon :D
Skriv et svar til: Ioniseringer i kroppen (hints)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
