Matematik

Ligningssystemer

10. oktober 2006 af godfy (Slettet)
Hej

Er der nogle som har haft om lineære ligningssystemer, som evt. kunne hjælpe med at opklare denne opgave

Løs for ethvert a € R de lineære ligningssystem

x(1) + 2x(2) + x(3) + x(4) = 0
x(1) + a+2x(2) + x(3) + x(5) = 0
x(1) + 2x(2) + a+2x(3) = 1

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2006 af piper (Slettet)

Jeg kan give dig et hint. Betragt de 2 øverste ligninger. De er lig hinanden, da de begge er lig 0, så:

x(1) + a+2x(2) + x(3) + x(5) = x(1) + 2x(2) + x(3) + x(4). Den eneste forskel der er på de 2 sider (ligning 1 og ligning 2) er at der lægges a til i ligning 2. Med andre ord findes der ingen løsninger når a er forskellig for 0.

Ovenstående forklaring ses tydeligst hvis du trækkes ligning 1 fra på begge sider af den ligning jeg opstillede.

Nu er det bevist at der ingen løsninger findes når a er forskellig fra 0. Nu skal du så løse ligningen når a er lig 0. Nu har jeg hjulpet dig godt i gang. Held og lykke.

Svar #2
11. oktober 2006 af godfy (Slettet)

Takker .. jeg prøver mig lige frem og ser om jeg kommer frem til noget.

Svar #3
11. oktober 2006 af godfy (Slettet)

når jeg trækker 1. ligning fra på begge sider af den ligning du har opstillet, får jeg da 0 = aX(5) .. eller ryddes X(5) blot med X(4)?

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2006 af piper (Slettet)

x(1) + a+2x(2) + x(3) + x(5) = x(1) + 2x(2) + x(3) + x(4)

Der ved brug af den associative lov omskrives til:

a + [x(1) + 2x(2) + x(3) + x(5)] = [x(1) + 2x(2) + x(3) + x(4)]

Så trækkes venstre side fra på begge sider:

a = 0
.

Jeg ved ikke hvor du får det der med 0 = aX(5) fra. Du har skrevet a+ og ikke a* i din opg.-formulering.

Skriv et svar til: Ligningssystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.