Fysik
Dykkerflaske
11. oktober 2006 af
jaqu (Slettet)
Hej jeg har fået denne opgave:
En dykkerflaske er fyldt med luft og trykket i flasken er 200 atm. Nu falder en anden flaske ned og slår ventilen af. Når ventilen er slået af , er der et rundt hul på en diameter på 1,2 cm, som luften fise ud af.
-hvor stor vil kraften være på flasken?
-hvor meget ville flasken kunne løfte, hvis den blev brugt som raket?
Er der nogen der kan hjælpe?
En dykkerflaske er fyldt med luft og trykket i flasken er 200 atm. Nu falder en anden flaske ned og slår ventilen af. Når ventilen er slået af , er der et rundt hul på en diameter på 1,2 cm, som luften fise ud af.
-hvor stor vil kraften være på flasken?
-hvor meget ville flasken kunne løfte, hvis den blev brugt som raket?
Er der nogen der kan hjælpe?
Svar #1
11. oktober 2006 af Sentinox (Slettet)
Begynd med at regne om til SI enheder (for tryk er dette pascal, og 1 atm = 101325 pa).
Herefter regner du arealet af hullet ud i m^2.
Herefter benyttes relationen:
tryk = kraft / areal => kraft = tryk* areal
Hvis de i det sidste spørgsmål søger den masse, som flasken ville kunne løfte (og vi ser bort fra flaskens egenvægt) gælder der jo at kraft = masse*acceleration, accelerationen er i dette tilfælde g.
Som fejlkilder må det klart nævnes at trykket daler meget hurtigt når der bliver slået hul i flasken.
//SEntinox
Herefter regner du arealet af hullet ud i m^2.
Herefter benyttes relationen:
tryk = kraft / areal => kraft = tryk* areal
Hvis de i det sidste spørgsmål søger den masse, som flasken ville kunne løfte (og vi ser bort fra flaskens egenvægt) gælder der jo at kraft = masse*acceleration, accelerationen er i dette tilfælde g.
Som fejlkilder må det klart nævnes at trykket daler meget hurtigt når der bliver slået hul i flasken.
//SEntinox
Svar #2
12. oktober 2006 af fixer (Slettet)
Desuden er negligeret reaktionen på massestrømmen ud af flasken. Gassen strømmer jo fordi den tildeles en impulsændring og flasken tildeles en numerisk ligeså stor impulsændring.
Derudover er negligeret det ikke ubetydelige trykfald der forekommer i hullet. Med et starttryk i beholderen på 200atm er det sikkert, at flowet i hulåbningen vil være 'choking', d.v.s. gasstrømmen har lokal lydhastighed, men det er ikke ved standardtryk, men et betydeligt lavere tryk.
Derudover er negligeret det ikke ubetydelige trykfald der forekommer i hullet. Med et starttryk i beholderen på 200atm er det sikkert, at flowet i hulåbningen vil være 'choking', d.v.s. gasstrømmen har lokal lydhastighed, men det er ikke ved standardtryk, men et betydeligt lavere tryk.
Skriv et svar til: Dykkerflaske
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
