Matematik

Primfatorisering

11. oktober 2006 af Hans4444 (Slettet)
Nogen som kan hjælpe med dette i følgende opgave:

[Link]

På forhånd tak.

Svar #1
11. oktober 2006 af Hans4444 (Slettet)

http://peecee.dk/?id=7055

Her var det rigtige link.

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. oktober 2006 af eightx2 (Slettet)

Hvad har du problemer med?

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Hvis jeg skal have en chance for at hjælpe, bliver du nødt til at lægge det ud i et format jeg kan læse; det vil sige PDF, PS, DVI eller TeX.

Svar #4
11. oktober 2006 af Hans4444 (Slettet)

Hvordan kan jeg få primtalsfatoriseret disse opgave??? f.eks. 123,136,140 mv.??


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#4:
Brute force! Der er vist ikke andet at gøre.

Det er nok at undersøge alle faktorer op til kvadratroden af tallet (prøv selv at overvej hvorfor). I dit tilfælde er

123 = 3*41

136 = 2*68 = 2*2*34 = 2*2*2*17 = 2^3*17

140 = 2*70 = 2*2*35 = 2*2*5*7 = 2^2*5*7

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. oktober 2006 af fixer (Slettet)

Der findes et hav af metoder til primtalsfaktorisering. Nogle egner sig godt til mindre heltal som i denne opgave, andre er skrappere lud til store heltal.

Det vil føre for vidt at beskrive dem her, men her blot en række engelske navne på algoritmer som man selv kan søge mere information om:

Trial Division: successiv division med primtal 2,3,5,7,... Egnet til håndberegninger for tal under 1000.

Pollards rho method: en algoritme, der er O(n^(1/4)).
Pollards P-1 method: an algortime, der er O(sqrt(n)).

Begge Pollards metoder kan benyttes ved håndberegninger på "store" heltal.

For "meget store" heltal anbefales eksempelvis "Elliptic curve method".

Der findes mange flere algoritmer end de her nævnte.

Skriv et svar til: Primfatorisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.