Matematik

matricer

12. oktober 2006 af Yieth (Slettet)
en der kan forklare mig hvad der menes med:

løs det homogene system Ax = 0

matricen er opgivet. et eksempel ville være guld værd

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2006 af Sentinox (Slettet)

Et eksempel:

givet de to ligninger:

lign1: x1+2*x2=0
lign2: x1-x2=0

Idet vi betegner vektoren x = [x1;x2], og koeffecientmatricen A = [1,2;1,-1] skal vi således løse den homogene matrixligning:

A.x=0

dette system har totalmatricen:

T = [A|0] = [1,2,0;1,-1,0]

ved reduktion til reduceret echelonform:

T = [1,0,0;0,1,0] fremgår det heraf at der kun er den trivielle løsning: x1=0, og x2=0.

Betydningen af homogen er at højresiden er nulvektoren.

Havde ligninger istedet set således ud:

lign1: x1+2*x2=2
lign2: x1-x2=4

Havde systemet været inhomogent.

Håber dette klargjorde lidt?

//Sentinox

Svar #2
12. oktober 2006 af Yieth (Slettet)

ikke lige umiddelbart....

det er den opgivne matrix. forstår ikke lige det med ligninger og vektorer

Matrix([[1, 4, -2, 1, 13], [3, 13, -7, 1, 42], [-1, 0, 2, 1, -1], [2, 2, 2, 1, 8]])

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2006 af Sentinox (Slettet)

Måske en kommentar til min notation:

[a11,a12;a21,a22] er en 2x2 matrix med elementerne a11 og a12 i øverste række, og elementerne a21 og a22.

, betyder således nyt element og ; ny række.

Dette er b.la. standard matlab-notation, ved definition af vektorer og matricer.

//Sentinox

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2006 af Sentinox (Slettet)

Ok, tager lige og tager et eksempel den anden vej:

Du har givet koefficientmatricen, A =[2,1;1,-1]

Du ønsker nu at løse matrixligningen:

A.x=0

Totalmatricen bliver således:

T = [A|0] = [1,2,0;1,-1,0]

På reduceret echelonform fås:

T = [1,0,0;0,1,0]

Idet vi betegner x = [x1;x2] er løsningen til det homogene ligningsystem således:

x1 = 0 og x2=0

Ved ikke om dette gjorde det klarere?

//Sentinox

Svar #5
12. oktober 2006 af Yieth (Slettet)

jo, tror jeg er med nu :) mange tak

Skriv et svar til: matricer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.