Matematik

Math hjælp... haster!

12. oktober 2006 af hackerjohn (Slettet)
Opgaveformuleringen er således:

"En funktion f er givet ved:
f(x)= kvadratrod(ax-b)
hvor a og b er positive tal.

Med P betegnes et vilkårligt punkt med positiv andenkoordinat på grafen for f. Projektionen af P på førsteaksen kaldes R, og skæringspunktet mellem tangenten til grafen i P og førsteaksen kaldes S.

Gør rede for, at grafen for f deler trekant PRS i to punktmængder, om hvilke det gælder, at arealet af ene er dobbelt så stort som arealet af den anden."

Nogen der kan hjælpe mig?? Er helt på bar bund!

På forhånd tak

Sune Reitz

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2006 af mathon

køreplan

1) du laver en skitse af y = f(x) = sqr(ax+b) i et koordinatsystem med punkterne P, R og S.
2) du finder f’(x) og har dermed hældningstallet for tangenten
3) du opstiller tangentens ligning, sætter y=0 og bestemmer dermed x-koordinaten til tangentens skæringspunkt med x-aksen
4) du beregner et udtryk for trekant PRS’ areal
5) du beregner arealet under grafen for f(x)
6) du sammenligner dette areal med hele arealet

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2006 af mathon

2)
f’(x) = a/(2sqr(a*x+b))

3)
tangentens ligning:
y – yo = f’(xo)(x – xo)

y – sqr(a*xo+b) = a/(2sqr(a*xo+b))*(x – xo) med y = 0 i skæringspunktet med x-aksen,
hvoraf
-sqr(a*xo+b) = a/(2sqr(a*xo+b))*(x – xo)

-2/a*(sqr(a*xo+b))^2 = (x – xo)

-2/a*(a*xo+b) = x – xo

x = -2xo – 2b/a + xo

x = -xo – 2b/a = -(xo + 2b/a)

grundlinjen |SR| = xo + 2b/a + xo = 2(xo + b/a)

højden |PR| = sqr(a*xo + b)

arealet af trekant PRS er T = ½*2(xo + b/a)* sqr(a*xo + b)

T = 1/a*(a*xo + b)^(3/2)


radikanden a*x + b>=0,
hvoraf
x>=-b/a

altså
f(x) = sqr(ax + b) og x>=-b/a

arealet under kurven:

xo
S sqr(ax + b)dx
-b/a

sæt
t^2 = ax + b og t>=0 hvoraf t = sqr(ax + b)

t^2 = ax + b differentieres

2t*dt/dx = a eller dx = (2/a)*t*dt

grænseændring ved substitutionen

x_øvre = xo ? t_øvre = sqr(a*xo+b)
x_nedre = -b/a ? t_nedre = sqr(a*(-b/a)+b) =sqr(0) = 0

der substitueres:

sqr(a*xo+b)
S t*(2/a)*t*dt
0

sqr(a*xo+b)
(2/a)*S t^2*dt
0

sqr(a*xo+b)
(2/a)*1/3 [t^3]
0

(2/3) * [1/a*(a*xo+b)^(3/2)] = (2/3) *T

arealet af T udenfor grafen = (1/3) * T

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2006 af mathon

x_øvre = xo ? t_øvre = sqr(a*xo+b)
x_nedre = -b/a ? t_nedre = sqr(a*(-b/a)+b) =sqr(0) = 0

rettes til

x_øvre = xo --> t_øvre = sqr(a*xo+b)
x_nedre = -b/a --> t_nedre = sqr(a*(-b/a)+b) =sqr(0) = 0

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2006 af mathon

Bemærk:
opgaven er analyseret ud fra

f(x)= kvadratrod(ax+b)
men
skulle have været
analyseret

ud fra
f(x)= kvadratrod(ax-b)

...justeringerne kan du selv udføre...

Svar #5
15. oktober 2006 af hackerjohn (Slettet)

jo tak ;D det er gjort nu.. takker.. syns godt den var svær.. men tak!

Skriv et svar til: Math hjælp... haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.