Matematik

Isoléring

18. oktober 2006 af Gyldenbær (Slettet)
Hej.

Jeg er kommet i klemme i en opgave, der handler om isoléring.
Jeg skal isolere hver af størrelserne b, c, e, p og q i ligningen: ab + c(d - e)=p(q - r)

Jeg har prøvet at isolere b sådan:

b=(p(q - r) -c(d-e))/a

Er det rigtigt, eller har jeg misforstået opgaven fuldstændigt? Og hvordan isolerer jeg de andre bogstaver?

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2006 af allan_sim

#0.
Det er rigtigt. Du går egentlig frem på samme vis med de andre. Det letteste er nok, at du forsøger dig herinde. Så er der sikkert en, der vil fejlrette, hvis der er noget at rette.

Svar #2
18. oktober 2006 af Gyldenbær (Slettet)

Okay, tak.
Jeg har prøvet at løse de andre således:

c=(p(q-r)-ab)/(d-e)

e=(p(q-r)-ab)/dc

p=(ab+c(d-e))/(q-r)

q=(ab+c(d-e))/-pr

Men jeg var meget i tvivl om hvordan jeg isolerede e og q. Håber det er rigtigt det jeg har gjort?

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2006 af allan_sim

#2.
e og q er ikke rigtige. Nu gennemgår jeg e for dig, så du selv kan gøre tilsvarende med q:

ab + c(d-e) = p(q-r)
c(d-e) = p(q-r) - ab
d-e = (p(q-r)-ab)/c
-e = (p(q-r)-ab)/c - d
e = -(p(q-r)-ab)/c + d
e = d-(p(q-r)-ab)/c

Jeg ved ikke, om du skal reducere yderligere. Hvis det er tilfældet, kan du sætte på fælles brøkstreg, gange ind i parenteserne og ophæve disse. I så fald skal du ende med udtrykket

e = (pr+ab+cd-pq)/c

Svar #4
18. oktober 2006 af Gyldenbær (Slettet)

Okay, prøver med q, men jeg forstår ikke hvorfor du i linie 5 får e = -(p(q-r)-ab)/c+d
Altså, kan godt se, du har fjernet minusset fra e, men kan bare ikke forstå hvordan du får de andre fortegn?

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2006 af allan_sim

#4.
I linje 5 ganger jeg på begge sider med -1. Dermed ændrer alle led fortegn.

Svar #6
18. oktober 2006 af Gyldenbær (Slettet)

Har prøvet at isolere q således nu:

ab+c(d-e) = p(q-r)
(ab+c(d-e))/p = q-r
(ab+c(d-e))/p+r = q

Er det rigtigt gjort nu? :-)

Svar #7
18. oktober 2006 af Gyldenbær (Slettet)

#5

Okay, nu forstår jeg :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. oktober 2006 af allan_sim

#6.
Ja :-)

Skriv et svar til: Isoléring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.