Matematik

Vektorrum

18. oktober 2006 af Sabrina (Slettet)
Hej alle!

Først vil jeg lige høre, om nogen kender en god hjemmeside, hvor man kan læse om operatorer, som er restriktioneret til et underrum af et vektorrum? Jeg har lidt svært ved at forstå begrebet.

Derudover har jeg et andet spørgsmål:

a) Lad T være en lineær operator fra V til V og lad lambda være en egenværdi for T.
Hvorfor er Range(T-lambda*I) et underrum i V?


God efterårsferie til jer alle :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2006 af fixer (Slettet)

Long time no hear!

Det er fordi samtlige egenvektorer hørende til en egenværdi lambda ud gør et underrrum i V.

Betragt den lineære afbildning f(x) = Tx, ved hvilket et vektorrum V over legemet L afbildes ind i sig selv. Egenværdierne for afbildningen bestemmes af ligningen

f(x) = Tx = lambda*x (1)

hvor x er en _egentlig_ vektor og lambda et element i L.

Betegn med U mængden af løsninger til (1). Vi vil vise, at U re et underrum i V. Dertil skal vi vise, at følgende betingelser er opfyldt for alle elementer (vektorer) i U:

(a) x,y E U => x+y E U
(b) k E L /\ x E U => kx E U

For vektoren y gælder den til (1) svarende ligning

f(y) = lambda*y

og da f er lineær fås

f(x+y) = f(x)+f(y) = lambda*x+lambda*y = lambda*(x+y)

d.v.s. x+y er en egenvektor hørende til egenværdien lambda, altså x+y E U. Prøv selv at bevise at betingelse (b) er opfyldt.

Svar #2
19. oktober 2006 af Sabrina (Slettet)

Hej Fixer

Mange tak for dit svar! Jeg kigger på det i morgen, hvor jeg har fri.

Angående at du ikke har hørt fra mig i lang tid, så kan jeg jo ikke forstyrre dig hele tiden, selvom jeg gerne ville :) Jeg må jo ikke køre min hjælpelærer træt, hehe.

Svar #3
19. oktober 2006 af Sabrina (Slettet)

Jeg kom lige i tanke om et andet spørgsmål. Dette semester skriver vi projekt om differentialligninger. I den forbindelse kom jeg helt i tvivl om, hvad definitionen af en lineær differentialligning er?

Svar #4
19. oktober 2006 af Sabrina (Slettet)

Hehe! Netop som jeg havde skrevet spørgsmålet, kom jeg i tanke om svaret :)

Svar #5
20. oktober 2006 af Sabrina (Slettet)

Hej igen.

Her følger beviset for b)

f(k*x)=k*f(x)=k*lambda*x=lambda*k*x


Nu kan jeg godt se, at egenvektorerne hørende til en egenværdi udgør et underrum i V, men hvorfor betyder det, at Range(T-lambda*I) udgør et underrum i V?

Rigtig god weekend :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. oktober 2006 af fixer (Slettet)

Jeg har vist begået en klassisk synd og læst dit spørgsmål med overlydsfart og fået den forkerte opfattelse af hvad du spørger om. Det var min opfattelse, at spørgsmålet gik på, hvorfor løsningsmængden til f(x) = lambda*x udgør et underrum i V.

For at det hele ikke skal være spildt så har du nu alligevel fået noget ud af det. Du har nemlig vist at løsningsmængden til

f(x) = lambda*x <=> f(x)-lambda*x = 0

og dermed kernen af afbildningen

g(x) = f(x)-lambda*x

udgør et underrum.

Men det var jo ikke det du spurgte om. Du spurgte om, hvorfor billedmængden U = Im(g) er et underrum i V over legemet L. Billedmængden for en lineær afbildning h:U->V er altid et underrum i V (ligesom ker(h) altid er et underrum i U).

Bevis: Hvis k E L og y E h(V) findes et x E U så y = h(x). Derfor gælder ky = kh(x) = h(kx) E h(U). Det viser, at regel (b) i#1 er opfyldt. Hvis y1,y2 E h(U) findes x1,x2 E U sådan at y1=h(x1) og y2=h(x2) og dermed er y1+y2=h(x1)+h(x2)=h(x1+x2) E h(U). Det viser, at regel (a) i #1 er opfyldt. Dermed er vist at h(U) er et underrum i V.

Svar #7
20. oktober 2006 af Sabrina (Slettet)

Mange tak for svaret - så fik jeg svar på mit oprindelige spørgsmål ;)

Du har virkelig en eminent evne til at formidle matematik på en pædagogisk måde!

Skriv et svar til: Vektorrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.