Fysik
Emissionsopgave
19. oktober 2006 af
Molle (Slettet)
Opgaven lyder:
Ioniseringsenergien for et heliumatom i grundtilstanden er 24,6 eV. En linje i heliums emissionspektrum har bølgelængden 58,4 nm. Linjen svarer til overgang fra en exciteret tilstand til grundtilstanden. Beregn energien af den exciterede tilstand.
Først finder jeg frekvensen:
f = c/lambda = (8,00*10^8 m/s)/(58,4*10^-9 m) = 1,37*10^16 Hz
Dernæst finder jeg deltaE
dE = h*f = (4,14*10^15 eV*s)*(1,37*10^16 s^-1) = 56,7 eV
Hvad skal jeg nu gøre?
Jeg har kigget lidt på formlen dE = E(m) - E(n), hvor jeg har sagt E(m) = -24,6 eV, og derved isoleret E(n):
E(n) = dE + E(m) = 56,7 eV + (-24,6 eV) = 31,8 eV
Men energien burde da ikke være positiv - eller hvad?
Ioniseringsenergien for et heliumatom i grundtilstanden er 24,6 eV. En linje i heliums emissionspektrum har bølgelængden 58,4 nm. Linjen svarer til overgang fra en exciteret tilstand til grundtilstanden. Beregn energien af den exciterede tilstand.
Først finder jeg frekvensen:
f = c/lambda = (8,00*10^8 m/s)/(58,4*10^-9 m) = 1,37*10^16 Hz
Dernæst finder jeg deltaE
dE = h*f = (4,14*10^15 eV*s)*(1,37*10^16 s^-1) = 56,7 eV
Hvad skal jeg nu gøre?
Jeg har kigget lidt på formlen dE = E(m) - E(n), hvor jeg har sagt E(m) = -24,6 eV, og derved isoleret E(n):
E(n) = dE + E(m) = 56,7 eV + (-24,6 eV) = 31,8 eV
Men energien burde da ikke være positiv - eller hvad?
Svar #1
19. oktober 2006 af Molle (Slettet)
Dernæst finder jeg deltaE
dE = h*f = (4,14*10^-15 eV*s)*(1,37*10^16 s^-1) = 56,7 eV
Rettelse: Indsat minus.
dE = h*f = (4,14*10^-15 eV*s)*(1,37*10^16 s^-1) = 56,7 eV
Rettelse: Indsat minus.
Svar #2
20. oktober 2006 af Molle (Slettet)
Haha, nu har jeg fundet ud af det.
Lyset var blevet for hurtigt, dets hastighed er jo kun 3,00E8 m/s
Lyset var blevet for hurtigt, dets hastighed er jo kun 3,00E8 m/s
Skriv et svar til: Emissionsopgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
