Fysik
Cykeltur
19. oktober 2006 af
ma_thilde (Slettet)
Hej!
Jeg vil høre om der ikke er nogle der kunne være søde, at forklare mig hvordan jeg kan løse denne opgave? Eller måske bare hvad det er opgaven går ud på i det hele taget og dermed hvad det er for nogle formler jeg skal anvende…
En cyklist nærmer sig en 10 meter høj bakke.
a) Hvor hurtigt kan cyklisten mindst køre for at kunne komme over bakken uden at træde i pedalerne?
b)Hvor høj en bakke kan en cyklist, der kører med farten 30 km/h, passere uden at træde i pedalerne?
På forhånd mange tak
Mathilde
Jeg vil høre om der ikke er nogle der kunne være søde, at forklare mig hvordan jeg kan løse denne opgave? Eller måske bare hvad det er opgaven går ud på i det hele taget og dermed hvad det er for nogle formler jeg skal anvende…
En cyklist nærmer sig en 10 meter høj bakke.
a) Hvor hurtigt kan cyklisten mindst køre for at kunne komme over bakken uden at træde i pedalerne?
b)Hvor høj en bakke kan en cyklist, der kører med farten 30 km/h, passere uden at træde i pedalerne?
På forhånd mange tak
Mathilde
Svar #1
19. oktober 2006 af Lurch (Slettet)
Det handler om energibevarelse. Hvis du ser bort fra gnidningen mellem cykeldæk og vej, er den mekaniske energi bevaret. Lige før cyklen begynder at køre op ad bakken har den en kinetisk energi. Når cyklen lige akkurat kan nå toppen af bakken, er denne erngi omdannet til potentiel energi. Prøv selv at regne ud fra dette
Svar #2
20. oktober 2006 af mathon
opfølgning på
#1
E_kin = 1/2*m*v^2 og E-tyngde = m*g*h
E_mek = E_tyngde + E_kin
energibevarelse kræver, at E_mek er konstant dvs.
E_mek(for foden af bakken) = E_mek(på bakketoppen)
1/2*m*v^2.................... = m*g*h,
hvor m er den samlede masse af cyklist og cykel-
1/2*m*v^2 = m*g*h --> divider igennem med m
1/2*v^2 = g*h.....regn videre herfra
i b)
husk at omregne 30 km/h til ?_m/s
#1
E_kin = 1/2*m*v^2 og E-tyngde = m*g*h
E_mek = E_tyngde + E_kin
energibevarelse kræver, at E_mek er konstant dvs.
E_mek(for foden af bakken) = E_mek(på bakketoppen)
1/2*m*v^2.................... = m*g*h,
hvor m er den samlede masse af cyklist og cykel-
1/2*m*v^2 = m*g*h --> divider igennem med m
1/2*v^2 = g*h.....regn videre herfra
i b)
husk at omregne 30 km/h til ?_m/s
Skriv et svar til: Cykeltur
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
