Fysik

Fjederkanon

21. oktober 2006 af FrederikXY (Slettet)
En kugle skydes vandret ud af en fjederkanon og rammer gulvet 0,35s. senere.
1)Beregn den lodrette faldvej.

Under faldet bevæger kuglen sig 0,47m i vandret retning.
2) Beregn kuglens fart lige før, den rammer gulvet.

Hvilke formler skal jeg bruge til disse opgaver??

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2006 af Lurch (Slettet)

husk at bevægelsen i 2 dimensioner kan deles op i en vandret bevægelse med konstant hastighed (hvis der ses bort fra luftmodstand) og en konstant accelereret bevægelse i lodret retning.

Svar #2
22. oktober 2006 af FrederikXY (Slettet)

ja okay.. netop det læste jeg også i bogen... Ved bare ikke hvilke formler jeg skal gøre brug af..?

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2006 af Lurch (Slettet)

Først skal du overveje hvilke størrelser du kender:
du kender den tid det tager at falde fra affyringshøjden til gulvet t=0,35s. Du ved også at bevægelsen i lodret er konstant accelereret og du kender accelerationen (hvad er den?). Der er kun én formel som beskriver tilbagelagt strækning for en konstant accelereret bevægelse...

2) Kuglens hastighed har både en lodret og vandret komposant når den rammer gulvet.
Du ved igen den lodrette bevægelse er konst. acc., samt du satig kender t og a. der er også her kun én formel der relaterer v,a og t

hastigheden i vandret er den samme som kuglen blev affyret medh (vorfor?), du ved hvor langt den nåede på hvor lang tid, samt bevægelsen er med konstant hastighed. her er også kun én formel

De er alle helt grundlæggende, og de må stå meget klart i din bog


Svar #4
22. oktober 2006 af FrederikXY (Slettet)

det er vel
s=0,5*a*t^2
der skal bruges til spørgsmil 1 ikke?
Men er den udregnede s da lodret?

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2006 af Lurch (Slettet)

ja, for det er der bevægelsen accelereres. Hvad er a?

Svar #6
22. oktober 2006 af FrederikXY (Slettet)

"hastigheden i vandret er den samme som kuglen blev affyret medh (vorfor?), du ved hvor langt den nåede på hvor lang tid, samt bevægelsen er med konstant hastighed. her er også kun én formel "


Jeg har fået en hastighed på 3,437m/s er det korrekt?
Forstår ikke helt det jeg citerer ovenover..

Svar #7
22. oktober 2006 af FrederikXY (Slettet)

skal jeg i virkeligheden koble to formler sammen?... eller er mit resultat rigtigt?

v=a*t
v=9,82*0,35=3,437

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2006 af Lurch (Slettet)

lodret faldistance:
s(t) =1/2 * a * t^2
du kender a og t

vandret hastighed:
s(t) = v*t

du kender s og t

lodret hastighed
v(t) = a*t
du kender a og t

Svar #9
22. oktober 2006 af FrederikXY (Slettet)

Skal den lodrette hastighed og vandrette hastighed så lægges sammen?

Eller skal hastighederne afleveres i 2 dele??

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. oktober 2006 af Lurch (Slettet)

Du kan ikke bare lægge dem sammen til én hastighed. Du kan udtrykke hastigheden som en vektor, hvis det siger dig noget?

Svar #11
22. oktober 2006 af FrederikXY (Slettet)

nej.. det har jeg ikke lært.. men du må godt sige hvordan man gør... ud over hvis det er helt vildt langt og besværligt?

Svar #12
22. oktober 2006 af FrederikXY (Slettet)

Jeg ved at det er en hastighed og en retning.. :).. og det udtrykkes ved en pil.. eller sådan noget..

Brugbart svar (0)

Svar #13
22. oktober 2006 af Lurch (Slettet)

Vektor er noget med en pil med en retning og en længde. Men hold dig bare til at angive både den lodertte og vandrette hastighed, det er ganske fint

Skriv et svar til: Fjederkanon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.