Fysik

Nyttevirkning og Kalium!

22. oktober 2006 af sofie_89 (Slettet)
Hejsa..
Nogen der vil hjælpe mig med to opgaver? Det er en aflevering som jeg skal aflevere i fysik og kan ikke rigtig komme i gang med dem :/

1. Nyttevirkning af kernebatteri:

I måneraketten Apollo 12 fandtes et kernebatteri, som indeholdt 3,8 kg 238Pu. Halveringstiden for 238Pu er 87,7 år.

a)Beregn aktiviteten fra 238Pu i dette batteri.

(Her har jeg prøvet at udregne aktiviteten til 2,40852^15 - kan det passe?)



2. Kalium i kroppen:

En person med massen 70 kg indeholder 17 mg af den radioaktive isotop 40K.

a) Hvor mange 40K-atomer indeholder personen?

Halveringstiden for 40K er 1,28*10^9 år.

b) Hvad er aktiviteten fra 40K i personens krop?

40K omdannes såvel til 40Ca som til 40Ar. Ved omdannelserne udsendes i 89% af tilfældene beta-minus-partikler og i 11% af tilfældene gamma-fotoner. Man kan regne med, at beta-minus-partiklerne i middel afsætter energien 0,43 MeV i kroppen og at gamma-fotonerne i middel afsætter 0,73 MeV i kroppen.

c) Hvilken helkropsdosis modtager personen i løbet af et år pga. 40K-henfald i kroppen?
Afhænger denne dosis af personens masse?



Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2006 af mathon

se evt.
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=266105

Svar #2
22. oktober 2006 af sofie_89 (Slettet)

Okay .. Men hvad med opgave 2,c ? Den forstår jeg altså ikke.. Kan nogen hjælpe mig med den?

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2006 af mathon

A = Ao*[(1/2)^(1/T)]^t

og ln(2) = k*T,
hvoraf

k = ln(2)/(87.7)

Pu’s molmasse er 244_g

No = 3800_g/(244_g)*N_Avogadro

Ao = k*No,
Hvoraf

Ao = ln(2)/(87.7_år)* 3800/(244)*6.02*10^23

Ao = ln(2)/(87.7)* 3800/(244)*6.02*10^23/(3.156*10^7_s)

Ao = /s = ...............Bq

...så det kan godt passe!

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2006 af mathon

...OK det skulle have været 238Pu og ikke 244Pu, men det ændrer vist ikke meget på decimalerne...

Svar #5
22. oktober 2006 af sofie_89 (Slettet)

Okay tak fordi du ville regne det ud og se om det passede overens med mit. Men ville nu høre om opgave 2,c .. Hvordan den skal forstås og udregnes. For jeg forstår den simpelthen ikke :S


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2006 af mathon

...beregn først Ao..

Svar #7
23. oktober 2006 af sofie_89 (Slettet)

Nogen der vil hjælpe mig med A 11,a?
Hvor mange 40K-atomer indeholder personen?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. oktober 2006 af mathon

17_mg K_40

No = 17*10^(-3)_g/(40_g/Mol)*N_Avogadr/Mol

Ao_år = ln(2)/(1.28*10^9/år)* 17*10^(-3)_g/(40_g/Mol)*N_Avogadr/Mol

Ao_år = ln(2)/(1.28*10^9)* 17*10^(-3)/(40)*6.02*10^23/år

Ao_sek = ln(2)/(1.28*10^9)* 17*10^(-3)/(40)*6.02*10^23/3.156*10^7/s


helårsbestråling:

0.89* Ao_år *=0.43_MeV + 0.11* Ao_år*0.73_MeV

...som nok skal udtrykkes i Joule med præfix.

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. oktober 2006 af mathon

Ao_sek = ln(2)/(1.28*10^9)* 17*10^(-3)/(40)*6.02*10^23/3.156*10^7/s -->

Ao_sek = ln(2)/(1.28*10^9)* 17*10^(-3)/(40)*6.02*10^23/(3.156*10^7/s)

Skriv et svar til: Nyttevirkning og Kalium!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.