Matematik

Forskrift for parabel

28. november 2002 af SP anonym (Slettet)
Hej,

Jeg skal finde forskriften for en parabel. Jeg har tegnet en skitse som kan ses på:
www.votus.dk/fx.gif

Er der en der kan/vil hjælpe mig med at forstå hvordan jeg opstiller den forskrift?

På forhånd tak.

Mvh. Peter Poulsen

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2002 af Jean

Det bliver lidt svært når du ikke har placeret den i noget koordinatsystem, men lad os nu antage at den starter i (0,0). Da er funktionsværdien i 0, f(0) = 0.

Derudover er funktionsværdien i 6, f(6) = 5 - 1,5 = 3,5.

Da du ved det er en parabel ! ved du at forskriften er for den er givet ved f(x) = ax, da grafen jo går gennem (0,0) og da får du to ligninger med to ubekendte.

Svar #2
28. november 2002 af SP anonym (Slettet)

Hej Jean,

Ja jeg har ikke noget koordinatsystem med. Jeg ved ikke hvor den ligger i koordinatsystemet, men tror godt vi kan antage den starter i (0,0).

Hvad vil det så sige at forskriften hedder?

Mvh peter

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2002 af Jean

Du skal løse ligningen:

3,5 = 6a

for at finde a.

(Jeg kom vist til at skrive at der skulle løses to, men da vi jo definerede f(0) = 0 er det nok at løse en )

Svar #4
28. november 2002 af SP anonym (Slettet)

f(x) = ax <--- Det er vist ikke en parabel

Svar #5
28. november 2002 af SP anonym (Slettet)

Hej Jean,

Det er nok mig der er lidt tungnem. Men hvis vi definerer en parabel som f(x) = ax og jeg isolerer a til at være 0,5833 giver det vel forskriften:
f(x) = 0,5833x

Og det er vel bare en ret linie?

Svar #6
28. november 2002 af SP anonym (Slettet)

Du er ikke tungnem, for det Jean har skrevet er ikke rigtigt.

Forskriften for parablen er på formen

f(x) = a*x^2+b*x

hvis f(0) = 0

Skriv et svar til: Forskrift for parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.