Matematik
Totaldifferentiering
25. oktober 2006 af
Madsst (Slettet)
Jeg er lidt uklar omkring begrebet total differentiering. Jeg er faktisk ikke klar over om det er noget som man kun bruger i økonomi, men jeg håber nogen kan forklare mig hvad det bygger på (evt. med et en eller anden for bevis).
Svar #1
26. oktober 2006 af fixer (Slettet)
Hvis y=f(x) er en funktion af een variabel, kaldes udtrykket dy = f'(x)dx for differentialet. Det måler ændringen i y affødt af en infinitesimal ændring i den uafhængige variabel x. Det kan derfor bruges til at approximere en ændring i y ved en given ændring af x, eller approximere hvilken ændring af x der kræves for at producere en given ændring i y.
På samme måde med en funktion y=f(x1,x2,...,xn), f:R^(n)->R, af flere variable. Differentialet, som nu benævnes det totale differential, er
dy = (df/dx1)dx1 + (df/dx2)dx2 + ... + (df/dxn)dxn
hvor de afledede i parenteserne er de partielle afledede. De partielle afledede er netop projektionen af gradienten nabla f på enhedsbasisvektorerne i R^(n). De er derfor et mål for, hvor "hurtigt" f ændrer sig (ændringsraten) i retning af de respektive enhedsvektorer. En ændring dxi i retning af den i'te basisvektor bidrager derfor med ændringen (df/dxi)dxi i y=f(x1,x2,...,xn). Den samlede ændring er summen af samtlige bidrag.
Prøv også at læse ad 3) i #5 i tråden:
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=156625
På samme måde med en funktion y=f(x1,x2,...,xn), f:R^(n)->R, af flere variable. Differentialet, som nu benævnes det totale differential, er
dy = (df/dx1)dx1 + (df/dx2)dx2 + ... + (df/dxn)dxn
hvor de afledede i parenteserne er de partielle afledede. De partielle afledede er netop projektionen af gradienten nabla f på enhedsbasisvektorerne i R^(n). De er derfor et mål for, hvor "hurtigt" f ændrer sig (ændringsraten) i retning af de respektive enhedsvektorer. En ændring dxi i retning af den i'te basisvektor bidrager derfor med ændringen (df/dxi)dxi i y=f(x1,x2,...,xn). Den samlede ændring er summen af samtlige bidrag.
Prøv også at læse ad 3) i #5 i tråden:
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=156625
Skriv et svar til: Totaldifferentiering
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
